Valtioneuvoston menokehyksestä antaman selonteon VNS 1/2007 mukaan mm. matalapalkkatuki ei kuulu menokehyksen piiriin. Mutta "Mainitut menot luetaan kuitenkin kehyksen piiriin niiden perusteisiin tehtyjen muutosten menovaikutusten osalta."
Noita kehyksen ulkopuolisia menoja leikataan vuoteen 2010 mennessä 200 miljoonaa euroa. 2011 tulee lisäyksenä matalapalkkatukeen 100 miljoonaa sekä 2008 alkaen nuorten ja vammaisten osalta 50 miljoonaa.

Enempää valtion rahaa ei siis matalapalkkatukeen heru. Jos mm. hoitoalan palkkoja korotetaankin, jää se yksinomaan kuntien kustannettavaksi. Se selittää erinomaisesti sen, miksi VVM Jyrki Katainen ei suostunut ilmoittamaan eduskunnalle, koska ja kuinka paljon valtio on panostamassa kokoomuksen lupaamaan tasa-arvotupoon.
Kuntien piikkiin menee hallituksen ansionaan esittelemät lastenhoidon tuetkin, niiden 25 miljoonan euron yhteisvaikutuksesta kompensoidaan kunnille vain 8,5 miljoona.
Veron alarajan korottamista joudutaan odottamaan vuoteen 2010, ja silloinkin se toteutuu minimaalisesti 90 miljoonalla eurolla. Ainakin kokoomuksen mukaan nuo verotuksen muutokset korvataan kunnille täysimääräisesti ja tuon suuremmalle erälle kehyksessä ei ole tilaa. Vaikutus jää Liisa Hyssälän 5 euron eläkekorjaustakin pienemmäksi. Pienituloisimmille ei senttiäkään.

Ei saanut kissa takkia tälläkään kerralla, ei edes liiviä. Ja tuskinpa kukkaroonkaan ollaan kovin tyytyväisiä - odotukset olivat paljon korkeammalla. Tyytyväisyyttä alentaa kunnille jäävä maksajan rooli. Kunnallisverojen korottamisen jälkeen kukkaroon ei jää kuin maksukuitti.