Tupakkakielto ravintoloissa astui voimaan. Ainakaan vielä ei yksikään ravintola ole sulkenut sen vuoksi oviaan; pössyttelijät ovat siirtyneet nurkuen ulkosavustukseen.

Myös EU-tasolta kiristettiin rajoja pössyttelylle leikkaamalla Suomen päästökiintiötä kaudella 2008-2012 n. 5%:lla 37,6 miljoonaan tonniin. Tähän mennessä käsitellyistä 22 EU-maan kiintiöistä vain Ranska, Slovenia ja Britannia saivat pitää osuutensa lyhentämättöminä.
Suomen osalta vertailukohdaksi valittu 2005 vuosi oli erityisen epäedullinen, poikkeuksellisen vähäpäästöinen. Paperitehtaitten lakon lisäksi energiaa saatiin tavanomaista runsaammin vesivoimasta. Ensiksi mainittua komissio ei suostunut ottamaan edes huomioon laskelmissaan; kantaan sisältynee "suositus" rajoittaa Suomen paperituotantoa tulevinakin vuosina.

Suomi jäi maksajan osaan myös turpeen käytössä. Sen poltossa ei synny CO2-päästöjä enempää kuin puunkaan poltossa, mutta laskennallisesti se saatiin näyttämään erityisen ongelmalliselta julistamalla turve uusiutumattomaksi. Todellisuudessa Suomen turvevarannon kasvu on nykyistä käyttöä suurempi. Jos halutaan nimenomaan rajoittaa päästöjä, niin tuo CO2:n vuosittainen lisäsitoutuminen turpeeseen tulisi ottaa Suomen päästöjä vähentävänä huomioon.
Turpeen aiheuttamasta ilmasto-ongelmasta ei päästä eroon käyttämättä jättämiselläkään. Ojittamattomana suot tuottavat monta kertaluokkaa pahempaa kasvihuonepäästöä - metaania -, ojitettuna hiilidioksidia saman määrän kuin poltettaessa voimalan kattilassa. Arvioitavaksi jää vain, hyödynnetäänkö turve energiatuotannossa muitten energialähteitten käyttöä vähentäen, vai päästetäänkö samat kaasut taivaalle hyödyntämättöminä. Vaikutus ilmaston kannalta on turpeen osalta se ja sama, mutta korvaavan energialähteen käytöstä syntyvät päästöt tulevat sen päälle. Korvaavia energialähteitä ovat nykyisellään mm. Keski-Euroopan kivihiilikentät, joten perimmäisenä syynä on mitä ilmeisimminkin noitten suurten EU-maitten kauppapoliittiset intressit. Suomen turvevarojen energiasisältö on eräiden laskelmien mukaan jopa Norjan tunnettuja öljyvaroja suurempi. Sellainen raaka-ainepotentiaali vapailla markkinoilla iskisi pahasti hiilituotantoon.

Ilmastomuutos sinällään on mm. Etelämantereen kairauksista saatujen tulosten perusteella erityisen kiistanalainen. Neljän jääkauden taakse ulottuvat tulokset viittaavat maapallon ilmaston toistavan itseään - ihmisestä riippumatta. Jääkautta kohti näytetään menevän täälläkin kerralla.
Kansaninvälinen ilmastopaneeli IPCC esittelee laveasti "ennusteitaan", jotka eivät ole pystyneet selittämään tunnettuakaan ilmastokehitystä, mutta siitä huolimatta uskotaan ehdottomana totuutena siihen, että tästä eteen päin ilmasto käyttäytyy "ennusteen" mukaisesti.
Erityisesti IPCC:n jääkiekkomailan mallia muistuttava graafi on tieteellinen väärennys. Kun siihen lisätään tunnetut keskiaikainen lämmin jakso ja nk. pieni jääkausi (lisätty oheiseen kaavioon, HUOM! eri aikajana), ei ilmaston kehittymisestä ilmene mitään dramatiikkaa.

Kun tieteen tuloksista luovutaan, siirrytään uskonnon puolelle. Tavanomaiset uskontokunnat saavat olla kateellisia IPCC:n edustamalle uskonnolle; noin tehokkaaseen lähetystyöhön ei mikään muu ryhmittymä ole pystynyt. Pienempimuotoisia, yhden kansakunnan totaalisia hurahduksia on kyllä koettu - lähes poikkeuksetta surullisin tuloksin.

ipcc-vostok-p.jpg