Suomalaisia kalastajia pidätettiin Iranin aluevesillä; asia hoidettiin pitämällä tapaus salassa jopa pääministeri Matti Vanhaselta. Perusteluna salassapidolle oli kuulemma uhka vapauttamisen vaarantumisesta.
Mikään pääministerin aiemmissa toimissa ei viittaa siihen, että pelättiin hänen ryhtyvän sooloilemaan ja siten sotkemaan ulkoministeriön neuvotteluja iranilaisten kanssa. Saihan "Mannertenvälinen nahjus" -kuvaus lisää katetta Viron patsaskiistassakin, jonka Vanhanen kommentoi vain "Viron sisäiseksi asiaksi". Ulkoministeri Ilkka Kanerva näki sen ainakin EU:lle kuuluvaksi asiaksi. Jos molempiin herroihin on uskominen, niin Suomi ei kai ole enää EU:n jäsen? Ei ainakaan puhevaltainen?
Perustelulla mitä ilmeisimmin viitataan julkisuuteen tulleisiin viesteihin, joiden mukaan ei voida olla aivan varmoja, minkä sohvan reunalla ja keiden seurassa pääministeri kulloinkin käy puhelinkeskusteluja valtion asioista. Saattaahan naisseuraa aktiivisesti hakevalla ja vaihtavalla pääministerillä olla parhaillaan vaikkapa perunat uunissa.

Tuorein esimerkki (IS 5.6.07) vahvistaa pääministerin hengailevan pikkutunneilla "huonossa kunnossa" olevien naisten seurassa ja jakavan seurueineen vessapaperirullalla "kevyttä kenttäoikeutta" ensiapupoliklinikan yöpäivystyksessä. Vanhasen kuvaukseen "luopui vessapaperirullasta" sisältyy viesti kiistan koskeneen rullan hallintaa. Sellaisesta ei kuitenkaan ollut kyse.
Vähäisemmistäkin epäilyistä on henkilöiden turvaluokitusta alennettu.