Vasemmistoliiton puoluekokouksessa puhunut Martti Korhonen siteerasi Pentti Saarikoskea: "Porvarilla on pää ... Porvarilla on häntä ..." En ole perehtynyt Saarikosken tuotantoon, joten sitaatin oikeellisuudesta en tiedä.
Ehkä Korhosen mielessä oli sanonta "piru mieheksi", joten sanomatta jäi enää "... ja pukin sorkka jalan paikalla". Jos hän kuitenkin tarkoitti aatetta, niin käänteisesti voitaneen päätellä, että sosialistilla ei ole päätä eikä häntää; ainakaan Korhosen mielestä, mikä nimenomaan Vasemmistoliiton puheenjohtajalta on yllättävän avoin tunnustus.
Puheessaan Korhonen kosiskeli SDP:tä yhteisrintamaan porvarihallituksen syrjäyttämiseksi vaaleissa neljän vuoden kuluttua. Eero Heinäluoman vastausta ei tarvinnut odottaa kauan: Ei kuulemma kiinnosta. Jokin aika sitten Vasemmistoliitto puolestaan antoi rukkaset Matti Viialaisen pyrkimyksille yhdistää puolueet.

SDP:ssä puolestaan Antti Kalliomäen toimikunta sai valmiiksi raporttinsa vaalitappion syistä. Syyllisiä ei löydetty, mutta kampanjan koko virtys ja toteutus havaittiin epäonnistuneeksi.
Syyt SDP:n vaalitappioon ovat ilmi selvästi puolueen 12-vuotisessa hallitustaipaleessa, jonka aikana eriarvoisuus ja pienituloisten pahoinvointi kasvoivat feodaaliaikaa vastaavalle tasolle. Paavo Lipposen aloittaman libertaarisen politiikan kruunuksi uusi puheenjohtaja Eero Heinäluoma päästi pari "piirua" pienituloisen ihmisen suuntaan ja poisti varallisuusveron valtakunnan rikkaimmilta. Kokoomus ei ehtinyt kuin hämmästelemään kuinka helposti sen märkä toiveuni toteutui.
Kokoomuksen vaalivoiton pohjustaneet matalapalkka- ja naisalojen työntekijät ja eläkeläiset eivät saaneet vastakaikua oikeutetuillekaan vaatimuksilleen SDP-vetoisten hallitusten suunnalta. Eivät ne ole saamassa sitä nykyisen viherhome-hallituksenkaan suunnalta, joten kokoomuksen vaalivoitto on mitä ilmeisimmin vain lainassa.

Mutta mitä tilalle? SDP, keskusta tai kokoomus tarjoavat vain munkkilatinalla esitettyä liturgiaa talouskasvun välttämättömyydestä - ja jakavat kauhakuormaajalla lisää hyvää hyväosaisille. Ehkä ne todellakin uskovat, että kasvuvara on kierrätettävä hyväosaisten taskujen kautta - pienituloisethan saattaisivat käyttää sen pörssiosakkeitten ja sijoitusrahastojen asemasta ruokaan tai vaatteisiin. Jotkut edesvastuuttomimmat jopa lastensa harrastuksiin(?)
Ensi vuonna on kunnallisvaalit ja pienituloisilla taas paljon ystäviä puolustajinaan. Ehkä - viimeinkin - äänestäjät ryhtyvät kyselemään aiempia tekojakin lupausten katteeksi. Ainakin näin näyttää käyneen jo eduskuntavaaleissa SDP:n kohdalla. Siinä debatissa on syytä arvioida myös kuntien tehtäviä; SDP-keskusta-kokoomus -koalitiolta näyttää unohtuneen kuntien päätehtävä, palvella kuntalaisia. Ne ovat hurahtaneet markkinalibertaristiselle tielle "tehostamalla" palvelut kuntalaisten ulottumattomiin.