Hallitusohjelmassa luvataan:
"Lapsilisän yksinhuoltajakorotus nostetaan 10 eurolla kuukaudessa 1.1.2008 alkaen."
Tuskin ehti muste siitä kuivua, kun hallitus esitti menokehykset, joissa päivähoidon 0-maksuluokka poistetaan. Suuri osa 0-maksuluokkaan kuuluvista on yksinhuoltajia.
Ensiksi mainittua, sinänsä tervetullutta parannusta hallituspuolueet ehättivätkin jo suurieleisesti mainostamaan "pienituloisimmille suunnattuna" vaalilupaustensa lunastamisena. Jälkimmäisen se yritti esittää huomattavasti pienieleisemmin, mutta oppositio nosti metelin.

Hallitus ei näytä tietävän esityksensä vaikutuksia, ainakin jos uskomme pääministeri Matti Vanhasta, joka eduskunnan kyselytunnilla 24.5.07 vakuutti, ettei tarkoituksena ole romuttaa lasten subjektiivista oikeutta hoitopaikkaan. Hänen mukaansa hoitopaikan "omavastuuosuudella" pyritään ohjaaman vanhempia puolihoidon käyttämiseen. Mitä lasten subjektiivisesta oikeudesta jää jäljelle, kun se poistetaan "vanhempien ohjaamistarkoituksessa"?
Kysymykseen yksihuoltajille luvatun lapsilisän korotuksen takaisinottoon ja erityisesti toimeentulotukea saavien yksihuoltajien ongelmien ratkaisemiseen Vanhanen muistutti, ettei sellaisesta ole hallitusohjelmassa sovittukaan. Hallitusohjelmien sitovuus saa aivan uudenlaisen ulottuvuuden, jos yleisemminkin hallitusohjelmaan kirjatut tukien korotukset mitätöidään samaan ryhmään kohdistetulla lisärasitteella sillä perusteella, että sitä ei ole kirjattu hallitusohjelmaan.

Ainakin vanhempi polvi muistanee lapsuusajaltaan hokeman "Ottaja, antaja, kananp**kan kantaja". Ehkä hokema ei ole ainakaan Matti Vanhaselle ja PPM Paula Risikolle (kok) tuttu - tai ainakaan he eivät tunnista siitä itseään.