Iltalehti: Valtiotieteen tohtori Kimmo Kevätsalon tekemässä seitsemän EU-maan vertailussa suomalaisten hoitajien ostovoima osoittautui toiseksi heikoimmaksi. Vain hollantilaiset olivat suomalaisten alapuolella.
Ei siis ihmekään, että erityisesti kokoomuksen vaalien alla lupaama tasa-arvo-TUPO otti tulta; 10 eduskuntapaikan lisäys kertoo omalta osaltaan, kuinka suuri paine hoitajien palkkojen korottamiseen on. Se heiluttelee hallitustakin.

Hoitoalan palkat ovat kuitenkin kaksiteräinen miekka: ne muodostavat niin suuren osan kuntien käyttömenoista, että kysymys on jopa niiden elämästä ja kuolemasta. Omin voimin, ilman valtion väliintuloa, yksikään kunta ei selvinne. Siksi keskeiseksi nousee kysymys, lupasiko kokoomus valtion rahaa vai ei. Vastaus ei näytä olevan selvä kokoomuksen sisälläkään.
Jyväskylän Speaker's Cornerissa pitämässään Vappupuheessa KTM Mauri Pekkarinen kertoi hallitusohjelmaan sisällytetystä 250 miljoonan euron lisämäärärahasta kuntien sosiaalimenoihin. Tuohon ei sisältyne hoitajien palkkojen korotusta. Tai sitten hoitajien palkkoja oltaisiin korottamassa vain senttimitalla.

Ongelma kasvoi aivan uusiin mittasuhteisiin, kun työnantajapuoli irtaantui TUPO:sta ennen neuvottelujen alkamistakaan. Valtiolla on hyvin vähän mahdollisuuksia lähteä tukemaan yhden alan palkkaratkaisua, kun tarvetta kuoppakorotuksiin nähdään useammallakin suunnalla. Jopa paperiliitolle näyttää jääneen pureskeltavaa hampaankoloon parin vuoden takaisesta kahnauksesta. Kustannuspaineitten alla tehtaita sulkevalle alalle valtion palkkatuesta osattomaksi jääminen on suolaa vanhoihin haavoihin. Liiton puheenjohtaja Jouko Ahonen povasikin vapputerveisissään vaikea liittokierrosta - ja kovaa kilpajuoksua korotuksista.
Tuskin kokoomus aavistikaan, kuinka ongelmalliseksi sen - ehkä tarkoituksellisen epämääräiseksi muotoilema - lupaus tasa-arvo-TUPO:sta muodostuu. Kokoomuksen ääneen lausumattomalla todellisella tahdolla ei ole merkitystä, äänestäjille lupauksen sisällöstä muodostuneella käsityksellä on. Nyt on tullut selväksi ainakin, että kokoomuksen ja äänestäjien tulkinnat poikkeavat toisistaan. Kun äänestäjien tulkinta ratkaisee vaalissa, on kokoomuksen vaalivoitosta tulossa Pyrrhoksen voitto, joka kostautuu pitkälle tulevaisuuteen.
Kokoomuksen tukalaa tilannetta ei ainakaan vähennä, että myös eläkeläiset näyttävät - jostakin syystä - ymmärtäneen kokoomuksen korjaavan eläkkeitten indeksileikkurin. He tuskin ilahtuvat vain 20 euron "tasokorotuksesta", jonka hallitusohjelmaan kirjatut energiaverojen korotukset syövät moninkertaisena. Siltäkään osin kokoomuksen todellisilla lupauksilla ei ole merkitystä, äänestäjien tulkinta ratkaisee vaaleissa.