Jyväskylän kaupunginhallitus selvitti kuntien palvelurakenteen uudistuksen (KUPRU) toteutusta Petri Toikkasen (skp) valtuustoaloitteeseen antamassaan vastauksessa; aloite koski kansalaisfoorumin järjestämistä KUPRU-hankkeesta:
"Alueellisesti hankkeen vetovastuu on ollut maakuntaliitoilla. Yhteistyössä Kuntaliiton kanssa on järjestetty alueellisia seminaareja laajoja yhteistyötahoja edustaville virka- ja luottamusmiehille."

Jyväskylän kaupunginhallitus näyttää käsittäneen termin "kansalaiset" virka- ja luottamusmiesten synonyymiksi. Käsitys saa vahvistuksen lukemalla selvitystä eteen päin:
"Kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksien oletetaan toteutuvan luottamusmiesten välityksellä."

Tuolla edustuksellisen demokratian piiriin kuuluvalla periaatteella näyttää olevan laajempaakin kannatusta. Ainakin suurimmat puolueet ovat sen takana, jopa kokoomus, vaikka "edustuksellinen demokratia" perinteisesti luetaankin vasemmistolaiseksi periaatteeksi; oikeistolaiset periaatteet ovat yleensä suosineet individualistisempaa linjaa.

Eduskuntavaalit pidettiin ja keskustelu KUPRU:sta vaimennettiin niin sdp-keskusta-kokoomus -valtakoalition kuin mediankin yhteisestä ymmärryksestä. Muutamien pienten kuntien vaalipaneeleissa aihetta sivuttiin, mutta keskeistä valtiollista valtaa käyttävät suurpuolueet kiersivät kysymyksen vaalien jälkeen tehtävien selvitysten perusteella.
Nyt, vaalien jälkeen, KUPRU-juna kiihdytettiin uudelleen vauhtiin; tarkoituksena on saada päätökset peruuttamattomasti tehtyä ennen ensi vuoden kunnallisvaaleja; ne käytäisiin uusien kuntarajojen mukaan.
Keski-Suomeen tuo uudistus on jättämässä kolme kuntaa. Neljännellekin olisi väestöpohjalle asetettujen kriteereiden perusteella sijaa, mutta se jäisi alueellisesti mahdottomaksi hallita. Vertailukohdaksi sopii Länsi-Suomen lääni, jonka pääkaupunkiin jyväskyläläisten pitää kulkea naapuriläänin pääkaupungin kautta.
Tuohon kolmen kunnan malliin on varauduttu jo nykyisessä seutukuntien jaossa; muunlaiset yhdistelmät voidaan torjua "seudullisen yhtenäisyyden" perusteella. Maali on selvästikin virkamieskunnan ihanne, luottamusmiesten käsitykset näyttävät vaihtelevan. Mutta onko se kansalaisten ihanne? Ainakin hankkeen puuhamiehet epäilevät sitä niin vahvasti, että kansalaiskeskustelua(kaan) ei haluta käydä.

Nykyisellään Keski-Suomi koostuu seuraavista seutukunnista:
Jyväskylän seutukunta, yhteensä n. 158.800 asukasta (31.12.2005)
Jyväskylä ja siihen 1.1.2008 liitettävä Petäjävesi, Jyväskylän maalaiskunta, Muurame, Laukaa, Hankasalmi ja Uurainen.
Joutsan seutukunta, yhteensä 8.427 asukasta
Joutsa ja siihen 1.1.2008 liitettävä Leivonmäki, Luhanka ja Toivakka
Jämsän seutukunta, yhteensä n. 25.500 asukasta.
Jämsä, Jämsänkoski ja Luhanka,
Keuruun seutukunta, yhteensä 16.900 asukasta.
Keuruu, Multia ja Petäjävesi,
Saarijärven seutukunta, yhteensä 19.100 asukasta
Saarijärvi ja siihen liitettävä Pylkönmäki, Karstula, Kyyjärvi ja Kannonkoski.
Viitasaaren seutukunta, 15.700 asukasta
Viitasaari, Pihtipudas, Kinnula ja Kivijärvi
Äänekosken seutukunta, yhteensä 23.700 asukasta
1.1.2007 yhdistyneet Äänekoski, Suolahti ja Sumiainen, sekä Konnevesi.

Joutsan seutukunnan asukasluku jää paljon asetetun 20.000 asukkaan tavoitteen alapuolelle, joten se on liitettävä Jyväskylään. Koko riittäisi, jos mukaan luettaisiin Laukaan ja Hankasalmen yhteinen asukasmäärä 22.781, mutta nuo kunnat ovat jo laskettu Jyväskylän seutukuntaan kuuluviksi. "Itäkylän" syntyminen on siis estetty jo seutukuntajaolla.
Samoin Keuruun seudusta muodostettavan "Länsikylän" asukasmäärä jää selvästi KUPRU-tavoitteen alapuolelle, joten liittäminen Jämsään 42.400 asukkaan kaupungiksi on ilmeinen.
Harvaan asutut Saarijärven ja Viitasaaren seudut ovat jo yhdistetty Saarijärven - Viitasaaren -seutukunnaksi. Tuon "Pohjoiskylän" yhteinen asukasluku ylittäisi myös KUPRU-tavoitteen, mutta laajana kehänä Keski-Suomen luoteis- ja pohjoisosan kiertävä suurkunta olisi hallinnollisesti mahdoton; keskustaajamien etäisyys toisistaan ja 2-luokan tieyhteydet on ratkaistavissa vain keskittämällä hallinto Äänekoskelle, "vahvistamaan Äänekosken asukaspohjaa" 58.600 asukkaan kaupungiksi.