Vaalien alla erityisesti eläkeläiset olivat liikkeellä vaatien leikkaustensa korjaamista. Voisi kuvitella heidän käyneen ahkerasti myös äänestämässä. Ehkä kävivätkin. Ainakin kokoomus sai lähes 100.000 ääntä enemmän kuin 4 vuotta sitten vaikka äänestysaktiivisuus alentuikin.
Kokoomus vastasi Vanhasen hallituskysymyksiin mm:
"Suomessa 1990-luvulla aloitettu eläkepoliittinen varautuminen väestön ikääntymiseen sai jatkoa vuoden 2005 uudistuksessa. Näiden uudistusten vaikutuksesta Suomen työeläkejärjestelmä on sekä taloudellisesti kestävä että turvaa riittävät eläkkeet myös tulevaisuudessa. Uudistuksen vaikutusten seuranta osoittaa, että kehitys on mennyt hyvään suuntaan. Eläkkeelle siirtymisen ikä on nousussa samoin kuin ikääntyneiden työllisyysasteet. Kehitystä on seurattava ja eläkkeelle siirtymisiän nousua on monin tavoin tuettava jatkossakin."

Kokoomus ei siis ainakaan olisi purkamassa eläkeleikkauksia, ja eläkeikääkin ollaan hilaamassa nykyistäkin korkeammalle. Mutta oliko se yllätys jollekulle?
Jos uusien kokoomusta äänestäneitten joukossa ei ollut eläkeläisiä, niin keitä nuo 100.000 äänestäjää olivat, ja mihin se eläkeläisten muutosinnostus hiipui?

Keskustan vaaliohjelmassa otetaan kantaa vain verotuksen eriarvoisuuteen. Muilta osin puhutaan vain "järjestelmän kestävyydestä" ja kannustamisesta vapaaehtoisten lisäeläkkeitten hankkimiseen.
PM Matti Vanhanenkin torjui TV:n vaalitentissä eläkeindeksin korjaamisen sillä perusteella, että "tehtyjä päätöksiä ei pitäisi perua". Järjestelmän uskottavuus kuulemma kärsisi.
Keskusta siis jopa vastustaa eläkeleikkausten purkamista, ei ole purkamassa niitä.
Tuokin ilmeisesti oli kaikkien tiedossa jo ennen vaaleja? Ainakin se menetti lähes 50.000 ääntä, mistä osa lienee eläkeläisten aikaansaamaa.

Hallitusta ollaan muodostamassa keskustan ja kokoomuksen varaan. Niillä jo kahdestaan on myös eduskunnan enemmistö, tosin vain yhdellä paikalla. Apupuolueiksi valitut RKP ja Vihreät kasvattavat enemmistöasemaa 24 paikallaan.
Kun tuohon hallituksen - ja eduskunnan - enemmistön linjaan lisätään, että porvarihallitukseen on varauduttu myös valiokuntapaikoissa - keskusta-kokoomus-rkp -koalitiolla on niissä 60-65 % edustus -, ei hallitusohjelmassa, hallituksen esityksissä, valiokuntien mietinnöissä eikä eduskunnan (äänestys)päätöksissä voi tulla ulos mitään muuta kuin keskusta-kokoomuslainen kanta.
Kun vielä samaa eläkeläisvihamielistä linjaa edustavat vihreät vahvistavat noita enemmistöasetelmia, ei ole edes teoriassa mekanismia, joka voisi tuottaa toisenlaisen lopputuloksen.

Eduskunnan työskentelytapojen perusteella lakialoitteetkin esim. indeksikorjauksesta ovat tehottomia; ne tulevat raukeamaan vaalikauden päätyttyä. Kun hallitus ei anna asiasta omaa esitystään eikä hallitusenemmistöinen valiokunta sitä siihen velvoita, ei mahdollinen lakialoite tule edes käsiteltäväksi. Se vain kirjataan saapuneeksi valiokuntaan.
Eläkeläisten kysymyksessä ratkaisevan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajuuskin on hallituskoalitiolla, keskustan Pekka Vilkuna.
Eläkkeitten leikkausten oikaiseminen jää siis varmuudella vähintään neljän vuoden päähän. Mutta se nyt oli kansan tahto, ja sitä kauppaa ei voi peruuttaa. Tulevaan politiikkaan tyytymättömät kysyköön ensiksi itseltään, miten tuli äänestettyä.