Hallitusohjelma lupaa kansaneläkkeeseen tasokorotuksena 20 euroa. Onhan se tuntuvasti enemmän kuin edellisen hallituksen 12 euroa, mutta edelleen tuskallisen kaukana Liisa Hyssälän 300 eurosta. Pitkän aikavälin tavoitteena - kuten Hyssälä itse taannoista vaalilupaustaan selitti - tavoitteen saavuttamiseen menisi 60 vuotta aiemman 100 vuoden asemasta. Kovin moni nykyisistä eläkeläisistä ei ole enää tuotakaan toteutumista näkemässä.
Myös eläkkeitten eriarvoista verotusta aiotaan korjata. Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Pekka Ravi erikseen vakuutti, että verotuksen muutoksesta kunnille aiheutuneet kustannukset korvataan täysimääräisesti. Pahoin pelkään, että lupaus koskee vain verotuksen muutosta - miksi sitä muuten olisi erikseen tarvinnut korostaa. Kunnille on hallituksen ohjelmasta koitumassa paljon menolisäyksiäkin mm. kokoomuksen näyttävästi liputtamien hyvinvointipalvelujen kohentamisen kautta. Esimerkiksi Ravin erityisesti esiin ottama kotihoidontuen korotus on jäämässä täysin kuntien itsensä kustannettavaksi - ja toteuttaminen yksittäisten kuntien maksuvarasta riippuvaksi.

Eduskunnassa käydyssä keskustelussa eilen syntyi kinastelua etenkin vasemmiston ja Jyrki Kataisen välille kokoomuksen vaalien alla lanseeraamasta nk. tasa-arvo-TUPO:sta. Vasemmisto syytti kokoomusta lupauksensa syömisestä ja Katainen peräsi näyttöä siitä, että kokoomus olisi luvannut rahaa naisalojen palkkoihin.
Verkkouutisissa 15.3.07 kokoomuksen silloinen ryhmäjohtaja Jyri Häkämies asetteli sulkaa hattuun, kuinka se oli saanut myös keskustan ja SDP:n puhumaan aiheesta. Kokoomuksen tavoitteen Häkämies muotoili:
"Seuraavassa tupossa koulutetuille naisvaltaisille aloille, kuten opetus- ja hoitoaloille, pitääkin sopia keskimääräistä korkeammat palkankorotukset, joita valtion on tuettava ylimääräisellä valtionosuudella"
Ja tekihän kokoomus noin puoli vuotta sitten aiheeseen läheisesti liittyvän välikysymyksenkin VK 6/2006.

Tarkkaan lukien kokoomus ei todellakaan luvannut tiettyä rahasummaa naisalojen palkankorotuksiin. Itseasiassa se lupasi vain tukea ratkaisua, jossa työmarkkinajärjestöt sopivat naisalojen palkkojen korottamisesta. Mutta jos kokoomuksella ei aikuisten oikeasti ollutkaan tarkoitus antaa siihen rahaa - niin kuin kansalaiset näyttävät tuon lupauksen ymmärtäneen - niin korrektia olisi ollut oikaista väärinkäsitys ennen vaaleja. Ei vasta vaalien ja hallituksen nimittämisen jälkeen. Nyt valittu venkoilu muistuttaa erään Matin (ei Vanhanen) lähes kuolemattomaksi tekemää lausahdusta: "Ehkä otin, ehkä en."
Mahdollisesti kokoomus havaitsi aikaisemmin jyrkästi tuomitsemansa Liisa Hyssälän eläkelupauksen tehokkuuden, ja päätti itsekin käyttää samaa menetelmää. Keskustalaisen mallin omaksumista tukee myös rinnastus oppositiopoliitikko Mauri Pekkarisen välikysymykseen polttoaineiden verottamisesta ja ministeri Mauri Pekkarisen kantaan samasta asiasta vielä korkeamman hinnan aikana.

Perussuomalaisten Timo Soini kiinnitti huomiota kokoomuksen toiseenkin takinkäännökseen. Ryhmäpuheenvuorossaan 24.4. hän muistutti kokoomuksen kielteisestä kannasta valtiosihteerien nimittämiseen siteeraten Ben Zyskowicziä 13.12.04:
"Valtiosihteerijärjestelmää on myös perusteltu poliittisen ohjauksen vahvistamisella ministeriöissä. Asia on niin, että jos ministeri on pätevä, osaava, voimakastahtoinen ja asiansa tunteva, niin siinä sitä poliittista ohjausta on ministeriössä kerrakseen."
Nyt valtiosihteerit kelpaavat kokoomuksellekin, kun saavat nimittää vakansseihin omia edustajiaan. Mielenmuutos antoi Soinille aiheen kysyä:
"Kun tätä todistusta ei ole vieläkään mitään syytä epäillä, niin montako epäpätevää ministeriä kokoomuksella nyt ryhmän varapuheenjohtajan mielestä on, kun moisille valtiosihteereille on kokoomuksenkin ministeriryhmässä laajasti tarvetta?"

Lisäys 26.7. TV1:n A-Studiossa myös Ben Zyskowicz tunnusti ymmärtäneensä Jyrki Kataisen vaalipaneelissa antaman kommentin hoitoalan palkoista tarkoittaneen lisää palkkaa hoitohenkilöstölle.
Korva-puolue oli kokoomuksen vaalislogan. Kun nyt näyttää siltä, että kansalaiset ja kokoomus ovat ymmärtäneet kokoomuksen tavoitteet eri tavoin, niin kokoomus ei ilmeisestikään kuullut sillä korvallaan kansalaisia.
Jospa kokoomus edes nyt, vaalien jälkeen, kaivaisi vaikun siitä korvastaan ja kuulisi kansaa. En usko olevani yksin, kun tulkitsen hoitajien tuntoja viestillä: "Kokoomus kusetti."