Vihreät ovat esitelleet Osmo Soininvaaran ideoiman perustulomallin, jolla he ovat ratsastamassa eduskuntavaaleihin. Soininvaara itse kommentoi malliaan HS:n keskustelupalstalla:

Laskurissa saattaa olla korjaamista
Osmo Soininvaara | 14.3.2007 8:18
En tiedä, miten tuo laskuri on tehty - mihin siinä verrataan nykytilannetta, mutta tällä listalla käyty keskustelu 39 %:n verosta saattaa johtaa harhaan. Vihreiden mallissa esitetään todellakin, että VEROA valtiolle ja kunnalle maksetaan 39%, mutta sen päälle tulevat lakolliset sosiaalivakuutusmaksut (Kela, TEL) jotka ovat yhteensä 5%, joten yhteenlaskettu marginaalivero on 44 %.

Suurituloiset eivät mallissa voita, yleensä tavalliset palkansaajat jäävät jokseenkin omilleen tai häviävät pari kymppiä kuussa - jonkunhan se on maksettava, että opiskelijat voittavat puoli miljardia euroa

Ilmiselvästi suurituloiset eivät voita, jos marginaalivero säilyy 49%:ssa. Eivät siinä voita opiskelijatkaan, vaikka Soininvaara heihin viittaakin. Heillä opintotuki + asumislisä (yht. 470 euroa) vaihtuisi perustuloon 440 euroa. Rohkenen epäillä opiskelijoiden tyytyväisyyttä tuollaiseen vaihtokauppaan, ovathan he syvästi tyytymättömiä tuohon nykyiseenkin tasoon.
Pienituloisilla ei ole enää mistä ottaa, joten maksajiksi joutuisivat "tavalliset" keskituloiset kansalaiset.

Mallin ilmiselviä voittajia olisivat "ikiopiskelijat", jotka ovat jo pudonneet noitten opintotukien ulkopuolelle sekä erilaiset "elämäntapaintiaanit", jotka ovat valmiita tyytymään vaatimattomaankin tulotasoon, kunhan sen saisi automaattisesti tekemättä mitään. Saisi oikein luvan perästä "harrastella".
Sosiaalitukien järjestelmä tarvitsee kipeästi remonttia ja suoraviivaistamista, tähtäimenä nk. yhden luukun malli. Mutta malli, jolla on tuollaisia ominaisuuksia, ei ole se, mihin suuntaan haluaisin järjestelmää kehittää.

Minua suuresti vaivaa sekin, tuliko tuo "ominaisuus" perustulomallin lanseeraajille "yllättäen ja pyytämättä", vai oliko se jotakin, josta haluttiin vaieta. Mallin kehittäjillä oli siis "ketunhäntä kainalossa"?

Lisäys 15.3.07:  Etenkin Keski-Suomen vihreät ovat esitelleet aktiivisesti malliaan Keskisuomalaisen palstoilla. Tuota mallin säätötarpeen yllättävää(?) ilmaantumista he eivät kuitekaan ole olleet halukkaita kommentoimaan.
Sen sijaan vihreiden Tuija Mäkinen esitti uuden kirjoituksen:
Perustulo ei maksa kansalaisille laiskottelusta.
Mäkisen mukaan malli ei maksa nykyistä järjestelmää enempää. Jos samalla kuitenkin jollekin ryhmälle annetaan lisäetu perustulona, on jonkun nykyisen järjestelmän mukaan etuutta saavan ryhmän etuuksien pienennyttävä. Muutoin syntyy lisää jaettavaa tyhjästä - kynällä mallin laskuvirheen vuoksi.
Jo teoreettisesti mahdotonta!
Malliin sisältyy näköjään piileviä "ominaisuuksia" edellä olevaa enemmänkin.