Selvitys viime vuoden EU-maksuista on valmistunut ja osoittaa Suomen nettomaksuosuudeksi 440 miljoonaa euroa. Vuoden 2005 vastaava lukema oli 620 miljoonaa. Ero johtuu maksujen jaksotuksesta ja niiden ajoittumisesta. Nykyinen maksuosuutemme on keskimäärin 530 miljoonaa euro vuodessa; reilu 100 euroa jokaiselta vauvasta vaariin. Nelihenkiseltä perheeltä siis 400 euroa.
Maksuosuuksien kummajainen, Englannille myönnetty maksuhelpotus, vie yksinään n. 7% Suomenkin maksamista 1.520 miljoonasta. siis köyhäinapua briteille 112 miljoonalla!
Melko reilua?

Viikolla poliisi suoritti laajan ratsian EU-virastoihin eri maissa korruptioepäilyjen selvittämiseksi; EU-virkamies, MEP-avustaja ja liikemies pidätettiin. Komissio vakuuttaa toimivansa myönteisessä yhteistyössä tapauksen selvittämiseksi. Jos tahto on aitoa, niin paljon on jo muuttunut tuossakin byrokratian huipentumassa. Ei ole kauaakaan siitä kun korruptiosta raportoinut EU-virkamies erotettiin ja julistettiin yhteisön-kiroukseen; valtakunnan-kiroushan ei ollut mahdollinen ilman valtakuntaa.
"EU on suuri mahdollisuus", sanotaan. Niinpä näyttää olevan. Ainakin kun arvioidaan mahdollisuuksia syödä kuormasta. Kun kuorma on suuri, riittää syötävääkin enemmän ja syöjän ähkyynkin saakka johtanut "ansioton arvonnousu" voidaan kuitata "vähäisenä" koko kuormaan verrattuna.

EU:n laajeneminen edelleen johtaa kuorman kasvamiseen entisestään ja antaa lisää mahdollisuuksia myös kuormasta syöntiin. Valtiovarainministeriön arvion mukaan "laajentuminen kasvattaa EU:n menoja 15-18 mrd. eurolla vuonna 2006 suhteessa laajentumista edeltävään vuoteen 2003. Suomen nettoasema heikentyy tällöin 110-260 milj. eurolla laajentumista edeltäneeseen tilanteeseen nähden."

Tähän mennessä toteutuneen laajentumisen, mm. vajaan 40 miljoonan asukkaan Puolan n. 6 miljardin euron nettotulo, vaikutus on vasta "silakoita" verrattuna siihen summaan, mitä kaksi kertaa väkirikkaamman Turkin jäsenyys toisi tullessaan.