Ennakkoäänestys on alkanut edellisiä vaaleja vilkkaampana. Toivottavasti se kertoo myös nukkuvien aktivoitumisesta.
Meidän vaalijärjestelmässämme lasketaan vain annetut äänet, joten eduskuntapaikat jaetaan äänestäneitten mielipiteen mukaan. Nukkuvien paradoksi on, että äänestämättä jättävät etenkin ne, jotka ovat eniten pettyneitä harjoitettuun politiikkaan. Mutta silloin he omalta osaltaan varmistavat, että harjoitettua politiikkaa kannattavien osuus äänestäneistä kasvaa. Se tarkoittaa sitä, että entistä suurempi osan valituista on tuon entisen politiikan ajajia.
Paradoksin paradoksi on, että nukkuvien puolue on ylivoimaisesti suurin puolue. Olisi jopa vaikea muodostaa enemmistöhallitusta ilman tuota nukkuvien puoluetta. Mutta kun vain annetut äänet lasketaan, ei sillä ole yhtään edustajaa eduskunnassa. Ei siis paikkaa hallituksessa tai ääntä hallituksen ohjelmasta neuvoteltaessa.

Nukkuvilla olisi riittävästi valtaa nostaa mikä tahansa puolue eduskunnan suurimmaksi ja vaikutusvaltaisimmaksi puolueeksi, ja jos sen teot eivät miellyttäisi, pudottaa se ja nostaa mikä tahansa toinen puolue suurimmaksi seuraavissa vaaleissa. Miksi tuollainen valta ei kiinnosta, kun siihen tarvitsisi vain oman päätöksen mennä äänestämään ja äänestää jotakin muuta, kuin nykyisin valtaa käyttävän puolueen edustajaa?
Yleisin perustelu äänestämättä jättämiselle on, että "kaikki ovat samanlaisia oman edun tavoittelijoita". MUTU-luuloa parempaa tietoa tuo ei voi olla, sillä eihän kaikkia ehdokkaita, ei edes puolueita, ole vielä kokeiltu.

Kysymys tulisi kääntää toisin päin: mikä olisi mieluisampaa kuin pudottaa tuollaiset oman edun tavoittelijat pois eduskunnasta? Kansanedustajahan ei pelkää - hänen ei tarvitse pelätä - mitään muuta kui putoamista eduskunnasta.
Lisäbonuksen saisi vielä siitä, että jäljelle jääneitten halu omien etujen kahmimiseen laskisi, kun nk. poliittinen vastuu osoittautuisi joksikin sellaiseksi, joka voi jopa realisoitua vaaleissa.
Suurimpia "konnia" lienevät ne, jotka ovat käyttäneet valtaa hallituksesta käsin. Tavoitellun tuloksen saisi aikaan äänestämällä jotakin muuta kuin nykyistä vallanpitäjää. Nukkuvathan pystyvät joukkovoimallaan nostamaan kenet tahansa eduskuntaa, jopa useita jokaisesta vaalipiiristä Ahvenanmaata lukuun ottamatta - sieltä valitaan vain yksi edustaja. Sama määrä nykyisiä vallankäyttäjiä putoaisi pois eduskunnasta.
Jos tuollainenkaan rankaisuvalta ei kiinnosta, niin syyt äänestämättä jättämiseen ovat ilmeisesti aivan toiset, kuin mitä niiden väitetään olevan.