Television vaalitentit pääsivät täyteen vauhtiin MTV:n aloitettua puheenjohtajatentit. Juuri lähetetyssä sarjan ensimmäisessä, Perussuomalaisten Timo Soinin tentissä, uhrattiin jokseenkin puolet ajasta Tony Halmeen episodille, vaikka tämä ei ole edes ehdolla nyt käytävissä vaaleissa. Toimittajien näkemyksen mukaan Perussuomalaisten uskottavuus meni yli 16.000 helsinkiläisen äänestettyä Tony Halmetta.
Ehkä Keskustankin uskottavuus meni Kauko Juhantalon tuomiolla? Jos menikin, ilmeni se uskottavuuskriisi Juhantalon uudelleenvalintana. Tai Anneli Jäätteenmäen mukana? Hänet äänestettiin EU:n parlamenttiin.

Perussuomalaisia voi syyttää siitä, että he antoivat helsinkiläisille mahdollisuuden äänestää Tony Halmetta; yli 16.000 helsinkiläisen vaaleissa esittämästä mielipiteestä Perussuomalaiset eivät voi olla vastuussa. En ole valmis syyttämään noita Halmetta äänestäneitäkään siitä, että heillä ei ollut selvänäkijän kykyjä, kykyä ennustaa, mitä yhtenä iltana puolitoista vuotta myöhemmin tapahtuu ja mitä siitä sitten seuraa. Perussuomalaisten vastuu siitä ei voi olla ainakaan suurempi.

Jätän mielelläni uskottavuuden arvioimisen ohjelman katselijoille, blogini lukijoille, äänestäjille, kullekin erikseen.
Sen sijaan rohkenen epäillä, että MTV:n vaalitenttitoimittajat Matti Maunu ja Päivi Anttikoski ovat juuttuneet historiaan. Heidän almanakassaan näyttää edelleen olevan vuosiluku 2003. Ehkäpä Tony Halmeen menestys oli joillekin piireille - ainakin MTV:n toimittajille se näyttää olleen - niin suuri järkytys, että tuo vuosi ja silloin käydyt vaalit syöpyivät lähtemättömästi heidän mieleensä.
Jos niin kävi, niin hyvä juttu! Kunhan sen järkytys vielä helpottaa sen verran, että vallanpitäjät onnistuvat sisäistämään, ettei heikoimmassa asemassa olevia voi loputtomiin potkia päähän. Sellainen politiikka saa ennemmin tai myöhemmin äänestäjien tuomion ja nk. poliittinen vastuu realisoituu vaaliuurnilla. Kulunut neljä vuotta ei vielä ole ollut riittänyt sdp-keskusta-kokoomus -valtakartellille, jolla on 3/4-osan enemmistö eduskunnassa. Tuota asemaa se yrittää edelleen ylläpitää vanhoilla "savua-silmiin" ja "hömppä-humppaa-vaalikarjalle" -menetelmillä.