ltalehti uutisoi eilen vauvan kuolemaan johtaneesta virhearvioista terveyskeskuksessa:
Terveyskeskuksen päivystävänä lääkärinä toiminut vuokrafirman välittämä lääketieteen opiskelija arvioi väärin vastaanotolleen tuodun korkeaa kuumetta sairastavan imeväisikäisen lapsen tilan.
Kuumelääkityksellä kotiin lähetetty vauva kuoli puoli vuorokautta myöhemmin aivokalvon tulehdukseen ja verenmyrkytykseen.
Opintosuoritusten puuttumisen vuoksi opiskelija ei olisi saanut toimia lääkärinä. Sen enempää vuokrafirma kuin terveyskeskuskaan ei ollut tarkastanut "lääkärin" opintosuorituksia.

Uutisen kummajainen on kuitenkin lause Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen roolista: "Työvoiman vuokrausta harjoittavien yritysten valvonta ei kuulu TEOlle."
Terveydenhuollon valvonnassa näyttää olevan markkinatalouden ehdoilla toimivien vuokrafirmojen kokoinen reikä. Mutta eihän siinä noin pitänyt käydä!
Ehkä tuo on nyt sitä "vastuullista markkinataloutta", mitä kokoomus vaalijulistuksessaan tavoittelee.

Samainen lehti kertoi toisestakin sairaalaskandaalista:
Itkevien vauvojen suut teipattiin kiinni, koska sairaalassa oli liian vähän henkilökuntaa huolehtimaan kaikista potilaista.
Nuo tapahtumat poikkeavat toisistaan sikäli, että ensimmäinen tapahtui Suomessa, jälkimmäinen Venäjällä.
Eroa löytyy myös siitä, että vauvojen suut epäinhimillisesti teipannut "ei enää työskentele ko. sairaalassa". Suomalainen päivystäjän pätevyyden tarkastamatta jättänyt ylilääkäri sai letaaliksi osoittautuneesta laiminlyönnistään huomautuksen.

Olen aikaisemmin arvellut suomalaisen hallinto- ja vastuunkantokulttuurin olevan Venäjän peruja. Olen näköjään ollut väärässä. Tai sitten venäläinen kulttuurin on muuttunut länsimaisen oikeusvaltioperiaatteen suuntaan, Suomen johonkin muuhun; sitä näytetään kutsuttavan markkinataloudeksi.