Suurten puolueiden etulyöntiasema vaaleissa ei rajoitu vain kansanedustajien lukumäärään sidottuun puoluetukeen ja ylimääräiseen vaaliavustukseen. Sen lisäksi on uudeksi privilegioksi omittu kuntien varoista maksetut vaaliseminaariliput. SDP, keskusta ja kokoomus ovat löytäneet toisensa ja jakavat tasapuolisesti toinen toisilleen kunnallista vaalitukea toistensa seminaareihin osallistumisesta. Kuntien kirstujen lisäksi kouraistaan maakuntavaltuustojenkin varoista samaan tarkoitukseen 300-500 euroa/osanottaja; yleensä osallistujia lähetetään pareittain. Jyväskylässä valtapuolueet lunastivat vielä etusivun mainostilan toistensa vaalilehdistä. Kunnallisen puoluetuen kielto kierrettiin kaupungin omistaman Jyväskylän Energia Oy:n mainoksella.
Privilegioihin kuuluu myös lehdistömonopoli; muiden puolueiden edustajien on vaikea saada kantojaan julki suuriin puolueisiin sidonnaisessa lehdistössä, varsinkaan silloin, kun viesti on kriittinen tai kiusallinen valtapuolueille. Keskinäinen "kiistely" hoidetaan sopuisasti - täytyyhän tiedonvälityksen ainakin näyttää puolueettomalta.

Keskisuomessa valtalehdeksi päässyt "riippumaton keskustalainen" Keskisuomalainen ryhtyi näissä vaaleissa soveltamaan päätoimittaja Erkki Laatikaisen johdolla tuota "riippumattomuutta" vaikenemalla Perussuomalaisista. "Pakollisissa" puolue-esittelyissä puolue kyllä esitellään, mutta pääkirjoituksia ja päätoimittajan vaalianalyysejä lukemalla jää käsitys, ettei Perussuomalaiset ole edes ehdolla vaaleissa. Puoluetta ei mainita sivulauseessakaan.
Keskisuomalaisen omaksuma käytäntö oli kierrettävissä vain julkaisemalla oma vaalilehti. Nyt jo toinen numero täydellä ehdokasesittelyllä on saatu painoon - luettavissa myös netissä (pdf, 2,13 Mt), aikaisempi numero 1 HTML-muotoisena (52,3 kt).
Perussuomalaisen periaatteen mukaan lehteä ei tuotettu yhteiskunnan varoilla, ei edes sen jakelua maksateta kansalaisilla. Levityksestä huolehtivat aktiiviset kannattajamme maakunnan eri puolilla. Luukkujakelun lisäksi lehden voi saada "kainaloon asennettuna" yhteisissä vaalitilaisuuksissamme tai omaa kampanjaansa toteuttavilta ehdokkailtamme. Yhteistilaisuutemme on julkaistu netissä.

Tule tapaamaan, kyselemään, tutustuman.
Ja ennen kaikkea, äänestä hyvä ihminen!