Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka on antanut täydellisen mediahiljaisuuden peittämän päätöksen:

DNo 26/31/05 , 7.12.07 , AOK
Päätös käräjätuomarin epäiltyjen virkarikosten johdosta

5. Toimenpide
Apulaisoikeuskansleri päätti nostettavaksi käräjätuomaria vastaan edellä kerrotuista teoista syytteen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Aivoverenvuotoon äkillisesti sairastunutta Paavo Nikulaa tuurava Jonkka on jo muutamia kertoja luotsannut laillisuusvalvontaa uusille urille. Aikaisempaa "minimaalisen intervention" linjaa noudattanut Jonkan edeltäjä Jukka Pansanen suorastaan rehvasteli erohaastattelussaan, ettei ollut koko 20-vuotisen virkauransa aikana määrännyt nostettavaksi ainoatakaan virkarikossyytettä. Se ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö aihetta olisi ollut. Vain halukkuutta puuttui.
Niin Pasasen kuin OKA Nikulankin haluttomuutta kuvastaa Pasasen pikaisen ennenaikaisen eläköitymisen taustalla oleva tapaus:
Pasanen ilmoitti Kaija Kääriäinen-Malkocin esittelystä antamallaan päätöksellä 23.5.2000 Dno 13/31/99 tehneensä syyteharkinnan tuomarin epäiltyä virkarikosta koskevassa asiassa; tuomari ei kuulemma ollut syyllistynyt rikokseen.
Kyseinen poliisi puolestaan ilmoitti - niin ikään kirjallisesti - ettei asiasta ollut tehty tutkintaa eikä saatettu tuomaririkoksissa syyteharkinnan tekijäksi nimetyn oikeuskanslerin harkittavaksi.

Toivottavasti Jonkan uusi linjaus viestii aidon laillisuusvalvonnan suuntaan tapahtuneesta käänteestä ja toivottavasti Jonkka säilyttää uuden linjauksen. Ainakin Perussuomalaiset ovat jo puolueohjelmansa perusteella linjan tukena; Perussuomalaiset ovat ainoa puolue, joka on ohjelmaansa kirjannut, että "eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia ja oikeuskanslerinvirasto ovat osoittautuneet tehottomiksi ja menettäneet luottamuksensa". Muiden puolueiden 197 kansanedustajaa eivät ole suostunut edes kommentoimaan asiaa. Kyllä he tietävät, miten maa makaa, mutta ennakoidusti EOA:n ja OKA:n kertomukset kahdelta vuodelta tullaan siitä huolimatta hyväksymään nippuratkaisuna eduskunnan viimeisinä päivinä ennen vaalilomaa.
Mikäli keskisuomalaiset antavat minulle valtakirjan Arkadianmäelle seuraavaksi nelivuotisjaksoksi, tulee tuo Jonkan uusi linja saamaan vankkumattoman - jopa äänekkään - tukijan. Kokemukseni mukaan aihetta vastaaviin valvontapäätöksiin olisi ollut enemmänkin; myös EOA:n yli tuhannen vuosittaisen "ei ole aihetta" -ratkaisun joukossa.