Ennustukseni EOA:n ja OKA:n kertomusten hyväksymisestä vuosilta 2005 ja 2006 nippuratkaisuna eduskunnan viimeisinä istuntopäivinä meni nappiin. Nyt se tapahtui eduskunnan kolmanneksi viimeisenä työpäivänä.
Oikeastaan "ennustaminen" ei ollut edes vaikeaa, tehtiinhän neljä vuotta sitten samanlainen operaatio. Ainoa poikkeus oli, että tuolloin PeV suoraan myönsi, ettei se ollut ehtinyt perehtyä kertomuksiin lainkaan. Siitä huolimatta se pystyi esittämään johtopäätöksenään, että hallinto toimii hyvin ja valvonta on erinomaista. Nyt tuollaista kauneusvirhettä ei ainakaan kirjattu valiokunnan muistioon. Kiire hyväksyä kertomukset oli kuitenkin niin suuri, että 13.2.07 päivätyt muistiot esiteltiin eduskunnalle samana päivänä ja hyväksyttiin seuraavana lähes puheitta.
PeV:n puheenjohtaja Kimmo Sasi esittelypuhenvuorossaan:
"...erittäin ilahtuneita olemme siitä, että oikeusasiamies toiminnassaan kiinnittää huomiota perus- ja ihmisoikeuksiin ja ne ovat kaiken kaikkiaan hallitsevassa asemassa laillisuusvalvonnassa, joten tältä osin voidaan sanoa, että oikeusasiamiehen kanslia ja oikeusasiamiehet tekevät varsin hyvää työtä."

Onhan se uskottava, kun "rehellinen kokoomuslainen juristi" niin sanoo.
Euroopan neuvoston ihmisoikeustuomioistuin ei ilmeisesti ole samaa mieltä, kun se syytää Suomelle langettavia ratkaisuja ihmisoikeusloukkauksista lähes liukuhihnalta.

Minua kuitenkin hieman vaivaa se, mitä aEO Ilkka Rautio varoitti kulissioikeudenmukaisuudesta vuoden 2003 kertomuksessa (s. 17):
"lainsäädäntö (kulissit) on kunnossa, mutta yhteinen salaisuus on, että käytäntö on jotain muuta."

Sen jälkeen Ilkka Rautio siirtyikin EOA:n kansliasta tuomariksi korkeimpaan oikeuteen - ja lausunto vaiettiin kuoliaaksi.
Jotakin kummallista on myös EOA:n kertomuksessa 2002; siinä EOA listasi sivukaupalla pakkokeinolain rikkomisia - vastaavia, joiden tutkinnan viivyttämisestä Seppo Nevalaa ja Petri Knapea syytettiin, mutta joita ei saatettu edes tutkittaviksi - ja todettiin rikkomiset jopa järjestelmällisiksi. PeV ei voinut itse pyykätä niitä olemattomiin, olihan se itse painokkaasti pitänyt noita laajasti rikottuja oikeusturvakeinoja välttämättöminä, jotta koko laki voitiin edes hyväksyä. Kimmo Sasin johdolla PeV keksi pyytää hallintovaliokunnalta erillisen lausunnon noilta osin. HaV:n ei siekaillut, vaan se lausui lyhyesti:
"Yhteenvetona voidaan todeta, ettei telepakkokeinoja koskevassa lupaprosessissa tai menetelmien käytössä ole ilmennyt esillä olevan lausuntoasian kannalta erityisiä ongelmia."

Sen jälkeen PeV saattoi ripustaa valkopyykätyn sotkun eduskunnan hyväksyttäväksi. Eduskunnan päätökseksi tuli PeV:n muistion mukaisesti, että hallinto toimii hyvin ja laillisuusvalvonta on erinomaista.
Suomihan on korruptoitumaton oikeusvaltioperiaatteen mallimaa!
Tällä kerralla sen takuumiehiksi asettuivat "korkean moraalin ja koetellun kansalaiskunnon omaavat" kansanedustajat phj Kimmo Sasi (kok ), vpj Arja Alho, Johannes Koskinen ja Ilkka Taipale (sdp), Heidi Hautala (vihr), Roger Jansson ja Astrid Thors (rkp), Annika Lapintie ja Veijo Puhjo (vas) sekä Klaus Pentti, Markku Rossi, Simo Rundgren ja Seppo Särkiniemi (kesk).