Liisa Jaakonsaaren mukaan Suomen perustuslaissa on "valuvika". Presidentillä on ulko- ja turvallisuuspoliittista valtaa mutta EU-päätöksenteko kuuluu hallitukselle.
Sikäli hienoa, että Jaakonsaari havaitsee tuon "valuvian", mutta valitettavaa on, että hän havaitsee sen vasta EU-perustuslakivainaan ratifioimisen jälkeen.
Valitettavaa on myös se, että Jaakonsaari ei ole havainnut "valuvian" aiheuttajaa, perustuslain 94 §:n 3. momenttia:
"Kansainvälinen velvoite ei saa vaarantaa valtiosäännön kansanvaltaisia perusteita."
Noita perusteita on mm. perustuslain 2 §:n 1. momentti:
"Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta."
ja 3 §:n 1. momentti:
"Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, joka päättää myös valtiontaloudesta."

Ratifioidun EU-perustuslakivainajan mukaan EU-päätöksentekoon tulee mm. enemmistöpäätökset, joten ne tulevat Suomessakin voimaan Suomen lakien yläpuolelle, vaikka koko eduskunta vastustaisi esitystä. Eduskunnan taloudellisestakin vallasta saa käsityksen esim. 141-tuista, jotka ovat Suomen vastustuksesta poistumassa tämän vuoden jälkeen. EU päättää, eduskunta vikisee.
Perustuslaki ei siis ole ristiriidassa EU-säädösten ja sopimusten kanssa, EU-säädökset on sopimukset ovat ristiriidassa perustuslain kanssa, ja siksipä niitä ei olisi saanut vahvistaakaan perustuslakia muuttamatta. Ilmeisesti niin ei kuitenkaan tehty, koska silloin ei olisi voitu väittää, etteivät ne ole ristiriidassa. Perustuslain muutosta ei ehkä olisikaan hyväksytty.

Jos vääntää valokuvaa otettaessa naamansa vinoon, ei ole syytä valittaa naaman vinoutta kuvassa. Sitä olisin toivonut Liisa Jaakonsaarenkin miettineen ennen "valokuvan" ottamista.