Anneli Jäätteenmäki ryhtyi muistelemaan neljän vuoden takaisia tapahtumia: hänen syrjäyttämisensä pääministerin paikalta oli sdp:n salajuoni Paavo Lipposen nostamiseksi takaisin valtaan. Todisteeksi teorialleen Jäätteenmäki on kaivanut Eero Heinäluoman kolumnin 1.7.03 Ilkka-lehdessä, jossa kerrotaan tukitun mm. Paavo Lipposen paluuta pääministeriksi ja uusia vaaleja.
Eero Heinäluoman mielestä sdp, päinvastoin, tuki hallitusta, ja koko jupakka johtui Anneli Jäätteenmäen oman luottamuksen menetyksestä. Puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta muistaa tapahtumat samalla tavalla: "SDP piti tärkeänä hallituksen toimintaedellytysten turvaamista ja tekikin ratkaisunsa siltä pohjalta, että hallituspohja ja ministerijako säilyivät entisellään."
Kokoomuksen Heikki A. Ollila muistaa toisin: nimenomaan Heinäluoma pyysi kokoomusta tekemään välikysymyksen hallituksen kaatamiseksi. Silloinen puheenjohtaja Ville Itälä muistaa Ollilan muistavan oikein. Hänen mukaansa Heinäluoma kiukutteli siitäkin, kun kokoomus ei ryhtynyt demareitten likaisen työn tekijäksi: "Onko oppositio hampaaton?" Itälän muistikuvien mukaan vihreät olivat Osmo Soininvaaran johdolla valmiit hallituksen kaatoon, mutta kun oppositio ei löytänyt yhteistä tahtoa, kaatoivat demarit hallituksen.

Variaatioita on jo kovin monta. Mutta ei varmasti niin montaa, etteikö poliitikko vielä jotakin uuttakin löytäisi. Eihän siihen tarvita kuin valikoiva muisti - ja ripaus vaalikuumetta. Mahdollisesti tuon Irak-gatena tunnetun jupakan uudelleen lämmityksellä pyritään toistamaan viime vaalien tilanne, jossa keskipisteessä paistattelivat sdp:n Paavo Lipponen ja keskustan Anneli Jäätteenmäki kokoomuksen Ville Itälän jäädessä äänettömäksi sivustakatselijaksi.
Tällä kertaa puoluejohtajiin henkilöityvää pääministerivaalia on kuitenkin vaikea saada aikaan; ensin pitäisi sopia, käydäänkö se Helsingin vai Uudenmaan vaalipiirissä. Jälkimmäisestä on tyrkyllä ainakin kolme kandidaattia, Matti Vanhanen, Sauli Niinistö ja Timo Soini. Viimeksi mainitun gallup-kannatus pääministeriksi on ollut presidentin vaalien tulostakin korkeampi, ja Niinistökin kokoomuksen virallista pääministeriehdokasta suositumpi.
Toisaalta on myös huomioitava se, miten edellisten pääministerikandidaattien vaalitulos realisoitui: kukaan heistä ei ole pääministeri; Itälä ja Jäätteenmäki EU-parlamentissa ja Lipponen eläköityvänä puhemiehenä.