Eduskuntavaalien yhdestä teemasta saatiin pää auki, kun kaikki suuret puolueet, mukaan lukien keskusta Matti "ydinvoimasta luovuttava" Vanhasen suulla, tunnustautuivat ydinvoiman lisääjiksi.
Viime talven pakkasjakso osoitti Suomen energiahuollon riittämättömyyden Venäjän supistettua sähkötoimituksensa noin puoleen 1400 MW:n tehosta. Tilannetta pahensi se, että Suomen varavoimaloita ei ajettu ylös, koska Fortum sai paremman katteen sähkön hinnannoususta. Valtakunnan pelasti vain se, että korkeapaineen selänne ei ulottunut Ruotsiin, joka pystyi työntämään pahimman kauden ajan sähköä johdot punaisina.

Energian saanti on turvattava; se lienee yhteinen tavoite. Lähes yhteinen tavoite ilmeisesti sekin, että energiaa on saatava kohtuuhinnalla; erimieltä lienee vain Vihreät ja Mikael Liliuksen johtama Fortum.
Energiatuotannon lisääminen ja päästöjen vähentäminen on mahdoton yhtälö ilman kuudetta ydinvoimalaa; kotimaisten biopolttoaineiden käytön lisäämistä samalla määrällä samassa ajassa ei voi pitää realistisena.

Tarjoan ratkaisuksi "energiapakettia":
Ydinvoiman lisääminen olkoon eräs vaihtoehto, mutta sitä ei anneta Fortumille. Jos se on aidosti kannattava vaihtoehto, löytyy sen toteuttajaksi varmasti uusi Fortumista riippumaton toimija tai yhteenliittymä. Tuo ratkaisu on Fortumin enemmistöosakkaan, Suomen valtion käsissä. Tarvittaessa se voi vaihtaa yhtiön hallituksen sellaiseen, joka vetäytyy ydinvoimalakilpailusta.
Pakettia täydennetään pilkkomalla Fortum; yhtiön vesivoimakapasiteetti myydään selvitysmies Martti Purasjoen ehdotuksen mukaisesti yhtiöstä riippumattomalle toimijalle. Kyllä siihenkin sijoittavia tahoja löytyy, koska vesivoimala on käyttötaloudeltaan ylivoimainen muihin sähköntuotantotapoihin verrattuna. Myös valtuudet pilkkomiseen on yhtiön enemmistöosakkaalla, Suomen valtiolla.
Noiden ratkaisujen jälkeen saattaisi käydä jopa niin, että uutta ydinvoimalaa ei toteutettaisikaan, koska olemassa oleva kapasiteetti otettaisiin tehokkaampaan käyttöön.
Ainakin sillä saataisiin aikalisä biopolttoaineiden lisäämiseksi.