SDP:n EK-ryhmän puheenjohtaja Jouni Backman ilmaisi äskettäisessä välisuomen lehtien haastattelussa pelkonsa kunta- ja palvelurakenneuudistuksen (KUPRU) ajautumisesta väärille raiteille. "Riippumaton keskustalainen" Keskisuomalainen kommentoi Backmania tänäisessä pääkirjoituksessaan:
"Backmanin kritiikissä pesii järki. Hallinnon lisärakennelmat eivät ratkaise paikallisten palvelujen tuottamista, vaan ne ovat omiaan kasvattamaan kuntalaisten vero- ja maksutaakkaa. Raskas byrokratia ei ole koskaan osoittautunut tehokkaaksi."

Niinpä.
Suurissa organisaatioissa on sisäänrakennettu ominaisuus kasvattaa eriasteista yli-, väli- ja alipäällikköjoukkoa, joka vie täysin vastakkaiseen suuntaa. Palvelujen tehostaminen edellyttäisi palvelevien määrän - siis suoritusportaan - kasvattamista ainakin suhteessa organisaation koko henkilöstömäärään. Jo toteutuneissa kuntaliitoksissa - niistä Äänekosken liitos pääkirjoituksessa erityisesti mainittuna - henkilöstösupistukset ovat tapahtunee nimenomaan suoritusportaassa, palveluverkostoa vähentäen ja keskittäen. Päällepäsmärien ja paperinpyörittäjien joukko - cost-centerit - on kasvanut entisestään.
Suunta on siis ollut täysin päinvastainen, ja mahdolliset säästöt ovat syntyneet vain jonotusaikoja pidentämällä ja palvelujen siirtämisestä niin kauas, että ihmiset eivät enää hae niitä.

Keskisuomalaisen kommentti on erityisen merkittävä siksi, että tähän saakka lehti on avoimesti liputtanut suurten kuntien puolesta. Ehkä järki on voittamassa Erkki Laatikaisen päätoimittaman Keskisuomalaisenkin KUPRU-hypen. Sanojansa painottaen lehti ottaa varoittavan esimerkin Jouni Backmanin ajamasta lääniuudistuksesta:
"Kun Jouni Backman työskenteli hallintoministerinä, hän ajoi väellä ja voimalla suurläänit ja lopetti paljolti maakuntapohjaiset läänit. Kustannuksissa ei ole säästetty. Lääninhallinto on sen sijaan kyetty etäännyttämään kansalaisista. Lääninhallintoa ei enää koeta alueiden etuja määrätietoisesti edistäväksi, vaan joitakin kaukaisia muodollisuuksia hoitavaksi organisaatioksi. Kun muutoksella ei ole ylletty voittoihin, sopii lohdutukseksi mainita, ettei lääneistä ole paljon haittaakaan. Maakuntien ja alueitten menestys ratkeaa elinkeinopolitiikalla ja yritysten onnistumisella."

Muutettavat muuttaen kommentti soveltuu sellaisenaan myös kuntarakenteeseen; jopa loppukaneetti kertoo KUPRU:n todellisen tavoitteen, kuntapalvelujen alistamisesta globaalille markkinataloudelle:
"Kun Hannes Manninen työskenteli kuntaministerinä, hän ajoi väellä ja voimalla suurkunnat ja lopetti paljolti haja-asutuspohjaiset kunnat. Kustannuksissa ei ole säästetty. Kunnanhallinto on sen sijaan kyetty etäännyttämään kansalaisista. Kunnanhallintoa ei enää koeta alueiden etuja määrätietoisesti edistäväksi, vaan joitakin kaukaisia muodollisuuksia hoitavaksi organisaatioksi. Kun muutoksella ei ole ylletty voittoihin, sopii lohdutukseksi mainita, ettei kunnista ole paljon haittaakaan. Kuntien ja alueitten menestys ratkeaa elinkeinopolitiikalla ja yritysten onnistumisella."