Runsas vuosi sitten marraskuun lopussa Jyväskylän vihreät ratkaisivat valtuustossa vaa'ankieliasemassa Jyväskylän Keljonlahdelle suunnitellun turvevoimalan sijoituspäätöksen.
Nyt - mahdollisesti vaalien läheisyys - on aikaansaanut morkkiksen, ja vihreitten Jouni Vauhkonen on liittynyt oikaisuvaatimuksen tekijöihin kaupunginhallituksen voimalalle antamasta investointiluvasta.
Voimalan toteuttava Jyväskylän Energia Oy pyysi omistajaltaan, Jyväskylän kaupungilta, investointiluvan, jonka yhtiökokouksessa omistajan ääntä käyttävä kaupunginhallitus myönsikin. Miksipä ei olisi myöntänyt, kun valtuusto oli jo antanut sijoitusluvan ja vahvistanut rakentamisen mahdollistavan kaavankin. Myös kaava sai valtuustossa Jyväskylän vihreitten äänet, samoin turveralliin tarvittava omakotiasutuksen läpi kulkeva Kuokkalan kehäväylä ja sen jatke pitkin Päijänteen rantaviivaa yli kivikautisen asumuksen.

Vauhkosen - ja ylipäätään Jyväskylän vihreitten - valtuustokäyttäytyminen herättää kummastusta. Aikaisemmin vihreät ovat haranneet energiatuotannon lisäämistä vastaan. Varsinkin kun ne polttavat runsaita CO2-päästöjä tuottavaa turvetta, kuten tuo Päijänteen rannalle sijoitettava suurvoimala. Lisärasitteena tuolla voimalalla on, että se pykätään luonnonsuojelu- ja pohjavesialueella. Alue on myös liito-oravien pesimäalue.
Vauhkosen liittyminen oikaisuvaatimukseen täytyy tarkoittaa sitä, että vihreillä - tai ainakin Jouni Vauhkosella - on tarkoitus evätä investointilupa. Muussa tapauksessa siinä ei ole järjen häivää.
Tosin järki onkin ollut hukassa, kun Vauhkonen selitti täyskäännöstä energia- ja luonnonsuojeluasioissa tarkoittavaa sijoituslupaa, että sehän oli vasta sijoituspäätös. Lienee tulkittava niin, että vihreät puolsivat voimalan rakentamista ja sijoittamista juuri tuolle alueelle vain kumotakseen myöhemmin päätöksen.
Samalla uusi käänne tarkoittanee sitäkin, että ainakin Jouni Vauhkonen on alkanut ymmärtää, että valtuutettujen päätöksillä on taipumus tulla toteutetuksi jollakin aikavälillä. Jyväskylässä se tosin ei ole välttämättömyys; onhan valtuuston päätöksiä aikaisemminkin kumottu kaupunginhallituksen päätöksillä. Kaupunginlakimies Olli Heikkilän tulkinnan mukaan niin voi menetellä, kunhan kaupunginhallitus antaa kumoavan päätöksensä valtuustolle tiedoksi.