SDP:n vaalikuume nousee!
Sisäministeri Kari Rajamäki jatkoi Kalevan haastattelussa EK-ryhmän johtaja Jouni Backmanin "porvarihallitus lähentelee valtiopetosta" -viittauksellaan aloittamaa pelottelua varoittelemalla porvariyhteistyön vaarantavan maan sisäisen turvallisuuden. Lausunto täytyy ymmärtää niin, että ministeriössä on tietoa mahdollisista levottomuuksista, ehkä peräti kapinahankkeista porvarihallitusta vastaan.
Poliisiasioista ja yleisemminkin maan sisäisestä turvallisuudesta vastaavan ministerin lausuntoon on suhtauduttava vakavasti. Ainakin eduskunnan 2. vpm Ilkka Kanerva tuli julkisuuteen peräämällä Rajamäeltä selitystä lausuntoon.
Sisäistä turvallisuutta mahdollisesti uhkaavaa tahoa Rajamäki ei nimennyt. Ei voitane ajatella, että oppositioon jäävät (demari)kansanedustajat vihjailevat turvautuvansa ulkoparlamentarisiin menetelmiin, joten Rajamäen viittaus ideologisiin seikkoihin saattaa tarkoittaa työväenliikettä. Onko siis Lauri Ihalaisen SAK hankkeiden takana, vai kyteekö jossakin ammattiliitossa? Hakematta tulee mieleen, että ainakin paperiliiton Jouko Ahosella saattaisi olla "kana kynimättä" viime kesän riitaisesta tulosopimuksesta; kalliiksi tulleen lakon jälkeen kiskaistiin matto toiseen kertaan jalkojen alla sulkemalla Voikkaan tehtaat.

Toisaalta, Rajamäen viittaus ideologisen vastakkainasettelun lisääntymiseen mitä ilmeisimmin pitänee paikkansa. Ei ole kauan siitä, kun Paavo Lipposta pidettiin erinomaisen sopivana jopa kokoomuksen puheenjohtajaksi ja Erkki Tuomiojaa kelvollisena vasemmistoliittoon. Liennytystä niin laajalla rintamalla, että suunta ei voi olla enää kuin voimistuvaan vastakkainasetteluun.
Rajamäen lausuntoa on arvioitava sitäkin taustaa vastaan, että SDP:n kannatus on alle 25% ja Vasemmistoliiton 10%:n vaiheilla. Jos noin 1/3-osan kannatusta vaaleissa nauttivat tahot vaativat hallitusasemaa sisäpoliittisilla levottomuuksilla uhkailemalla, niin Suomen yhteiskuntajärjestelmä on lähempänä valkovenäläistä kuin kuvittelinkaan.