Ranskassa presidenttiehdokkaaksi valittu sisäministeri Nicholas Sarkozy piirsi linjapuheessaan rajat Euroopalle. Turkki ei mahdu niiden sisälle.
Sarkozyn yksimielisyyttä hipova valinta oli karvas takaisku presidentti Jacques Chiracille, ja tuskin EU:n Turki-laajentumista haikailevatkaan hurraata huutavat. Sarkozya ennen Turkin jäsenyysneuvottelujen osittaista keskeyttämistä ehti kiittelemään myös Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, mutta ilmeisen Sarkozy-hypen perusteella rohkenen ainakin yrittää sitä.
Ensimmäinen osa ennustuksestani, jopa sen kulmakivi, koskee Sarkozya: Hänet valitaan runsaan vuoden kuluttua selvällä enemmistöllä Ranskan presidentiksi.
Sen välittömänä seurauksena tulee olemaan, että Suomen eduskunnan irvokas "lahja" 89-vuotispäiväänsä viettävälle itsenäiselle Suomelle, päätös EU-perustuslakivainaan ratifioimisesta, ei tule odotuksista huolimatta etenemään Ranskan presidentinvaalien jälkeenkään. Sarkozyn johtamassa Ranskassa sitä ei hyväksytä kansanäänestyksellä eikä ilman kansanäänestystä niin kauan kuin Turkin jäsenyys-optio on olemassa. Tuskin sitä ilmankaan.
Arvelen myös Angela Merkelin huokaiseva helpotuksesta, että Saksankin ratifiointipäätös menettää merkityksensä.

EU-perustuslain lopullisesta kuoppaamisesta ilahtunee myös Eurooppa-aatteen "isoisäksi" tituleerattu Otto von Habsburg. Ainakin hänen Erkki Toivaselle tuoreesta ehdotuksesta antama lausunto viittaa siihen suuntaan: "Manner-Eurooppa on täydellisinä pidettyjen perustuslakien hautausmaa."
Historia näyttää toistavan tuoltakin osin itseään.
Siinä, missä Sarkozy on oivaltanut Euroopan maantieteellisen status quon, oivalsi von Habsburg myös etnografisen: "USA:n perustajilla oli yhteinen poliittinen tausta, kulttuuri ja kieli. Euroopalla ei ole kansaa."
Muistosanoiksi sopinee konventissa Britanniaa edustanut Gisela Stuartin arvio ehdotuksesta:
"Tavoitteeksi otettiin poliittisen vallan peruuttamaton siirtäminen Brysseliin, ja unohdettiin konventin tehtäväksi annettu tarpeettomien valtaoikeuksien peruuttaminen."