Vuosi sitten, presidentinvaalien alla, presidentti Tarja Halonen julistautui arvojohtajaksi - muiden ehdokkaiden ohella. Vielä virkaanastujaispuheessaan hän viittasi parilla lauseella heikompaan osaan jääneiden kansalaistemme asemaan, mutta tuoreessa uudenvuodenpuheessaan aiheesta ei ollut sanaakaan.
En ole ainakaan havainnut, että heidän osansa olisi jo tullut kelvollisesti hoidetuksi. Päin vastoin, tutkimukset vahvistavat köyhyyden ja syrjäytyneisyyden entisestään lisääntynee. Erityisesti lapsiperheet ja vanhukset elävät suoranaisessa ahdingossa. Tuohon myös PM Matti Vanhanenkin viittasi omassa uudenvuoden tiedotteessaan lehdistölle. Tosin Vanhanenkin sysäsi vastuun kansalaisille ja jätti kertomatta, mitä hänen hallituksensa olisi voinut tehdä noiden henkilöryhmien hyväksi. Ainakin heidän asemansa on vain heikentynyt viimeisten neljän vuoden aikana.

En ole yhtä mieltää presidentin kanssa Suomesta oikeusvaltionakaan. Kun laillisuutta virkavastuisesti valvova oikeusasiamies jättää lähes puolet kanteluista tutkimatta, ei parhaalla tahdollakaan voi väittää oikeudenmukaisuuden toteutuneen oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti.
Vuoden 2005 kertomuksessaan EOA kertoo antaneensa 1200 kanteluun "ei ole syytä epäillä" -vastauksen. Määrä on n. 40% kaikista kanteluista, keskimäärin 6 kpl jokaisena EOA:n työpäivänä.
Kantelija jäi ihmettelemään, millä perusteilla EOA oli johtopäätökseensä tullut; eikö EOA uskonut, että virkamies olisi voinut syyllistyä kantelussa kuvattuun tekoon, vai oliko laki muuttunut.

Niin ikään presidentin kannanotto maahanmuuttajiin oli outo. Siinä näytti termit "maahanmuuttaja" ja "pakolainen" menneen suloisesti sekaisin. Erikoista on myös, että Halonen on voimakkaasti tukenut Turkin EU-jäsenyyttä. Nyt sieltä ollaan hakemassa pakolaisia, jotka ovat koimaassaan uhattuina. Joko YK:n pakolaiskäsitystä on laajennettu, tai sitten Turkki on ihmisoikeuksissaan kaukana eurooppalaisesta arvomaailmasta.