STT:lle osoittamassaan uudenvuodentervehdyksessä Matti Vanhanen ilmoitti havaintonaan, että kaikki yhteiskunnan jäsenet eivät ole päässeet osallisiksi talouden noususta. Suomen vahvaa talouskasvua kehunut Vanhanen kehotti tekemään jatkuvaa työtä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vahvistamiseksi.
Vanhasen viesti täytyy ymmärtää vastuun heikompiosaisista sysäämiseksi kansalaisille. Vanhasen hallitushan ei ole suostunut tuota oikeudenmukaisuutta jakamaan, vaikka sen ohjelmaan onkin kirjattu:
"Hallitus edistää sosiaali- ja terveydenhuollon entistä parempaa yhteensovittamista päämääränä lisätä kansalaisten hyvinvointia, terveyttä ja vähentää syrjäytymistä."
Joko Vanhanen haluaa tulkita, että hyvin sanottu on puoliksi tehty, ja asian puolitiehen jääminen riittää hallitukselle. Tai sitten Vanhanen myöntää hallitusohjelman jääneen puheiden asteelle. Toteutuma on ollut vastakkaissuuntainen.

Tai ehkä Vanhanen vaalikampanjoi. Sellaista hän näki myös hallituskumppaninsa sdp:n tekevän julkisuuteen vuodatetulla "salaisella" muistiolla Vanhasen teettämästä globalisaatioraportista. Niissä raportti tuomittiin hyvinvointivaltion romuttamiseen pyrkivänä ja hallituksen linjauksien vastaisena. Salainen muistio ainakin näyttää olleen. Jopa niin salainen, ettei sitä ollut näytetty edes UM Erkki Tuomiojalle.
Sdp:n viesti täytyy ymmärtää niin, että se haluaa jatkuvuutta hallituksen linjalle, millä tuo Vanhasen havaitsema sosiaalinen epäoikeudenmukaisuus on saatu aikaan. Viesti ei oikein vastaa yleistä mielikuvaa sdp:n "sosiaalisesta" ideologiasta, mutta Lipposen-Heinäluoman oikeistolibertaristinen linja on ollut voimassa vasta 12 vuotta; mielikuvat muuttuvat hitaasti.
Eero Heinäluoma nettiblogissaan:
"Globalisaatioraporttiin on otettu vanhoja ja täysin yksipuolisia esityksiä irtisanomissuojan ja eläkkeiden heikentämisestä sekä suurituloisten veronalennuksista."
No mutta, Hyvä Eero. Nuo eläkkeitten heikennykset ja suurituloisten veronalennukset ovat nimenomaan sdp-vetoista hallituspolitiikkaa. Sinä itse mm. poistit varallisuusveron. Muistatko?
Edeltäjäsi Paavo Lipponen leikkasi kansaneläkkeen pohjaosan ja taittoi indeksin. Muistatko?

En halua väittää puoluejohtajien Heinäluoma ja Vanhanen dementoituneen, en suinkaan.
Asia on nähtävä tunnetun sanonnan, "kansan muisti on kolme kuukautta", kautta. Kun sopivasti paatosta tihkuvassa puheessa ääntään väräyttäen vaatii korjauksia kaikkien tuntemiin epäkohtiin, ei kuulija tule edes epäilleeksi, että hallituksessa valtaa käyttänyt puhuja itse on niitä epäkohtia synnyttänyt. Valkopyykissä mustakin muuttuu valkoiseksi.
Kuten Rousseau-vainaa muinoin totesi: "Jos on tarpeeksi valtaa, saa kansalaiset uskomaan, että vesi kiehuu pakkasella ja jäätyy tulella". Kukapa nyt tuttua teurastajaa epäilisi.
Ajat ovat kuitenkin muuttuneet; nyt meillä on netti, jossa aiemmin lehdistössä vaiennetut "totuuden torvet" saavat äänensä kuuluville: keisarillahan ei ole housuja!