Hanna-Leena Hemming (kok) ihmettelee valtionvarainministeriön veronkevennyslaskelmia, kun nk. Big Mac -indeksi osoittaa, että suomalaisten palkalla ei saa McDonaldsista hampurilaisia niin paljoa kuin eräissä alemman tulotason maissa.
Havaintonsa perusteella Hemming vaatii veronkevennysten jatkamista ostovoiman lisäämiseksi. Argumentaatio kalskahtaa hieman ontolta, kun hän kohdistaisi veronalennuksen suurituloisille ja lataa kaupantekijäisiksi paheksuntansa tukijärjestelmälle:
"Jos ankara progressio ja yli 50 prosentin marginaaliverotus ei vielä riittävän tehokkaasti karkota ihmiseltä haluja nähdä vaivaa oman elämänsä ja elintasonsa parantamiseksi, tekee sen viimeistään avokätinen tukijärjestelmämme."

Käsitykseni mukaan hyvätuloiset eivät ole tyypillisimpiä McDonaldsin asiakkaita, joten Big Mac -indeksi ei ole paras mahdollinen, jos relevanttikaan. Saatan olla väärässäkin; en ole juurikaan asioinut ko. ravitsemusliikkeissä.
Vuoden 2006 tuloveroasteikon mukaan ylintä marginaaliveroa 32,5 % pidätetään yli 58.200 euron vuosituloista. Kunnallisvero - keskimäärin 18,5 % - huomioituna vero on Hemmingin toteama yli 50%. Mutta jos tuolla ansiotasolla, n. 5.000 euroa kuukaudessa, ei saa riittävästi hampurilaisia, niin mitä ihmettä kansaeläkettä saavat tai työttömät syövät. Heidän tulonsa eivät yllä vuodessakaan tuohon määrään?
Yli 58.000 euron tulotasolla lisäansiot eivät kiinnosta avokätinen tukijärjestelmän vuoksi! Hemming tarkoittanee tukien menetystä? Mistä tuista ja kuinka suuresta joukosta nyt puhutaan?
Hemmingin hämmentävä logiikka ei jää vain tuohon paradoksiin, vaan hän jatkaa:
"Veronalennukset luovat ostovoimaa, ja siten uutta työtä."
Yhdessä suurituloisten veronalennusten kanssa esitettyyn lausumaan täytyy sisältyä ajatus, että saman rahamäärän kierrättäminen pienituloisten rahapussin kautta ei lisäisi ostovoimaa ainakaan samassa määrin. Tarkoittanee sitä, että pienituloiset jättäisivät osan veronalennuksistaan käyttämättä kulutukseen ja kätkisivätkin rahat pankkien ulottumattomiin sukanvarteen tai patjan alle. Ilmeisesti Hemming näkee ostovoiman kasvavan silläkin, että ainakin osa hänen paheksumastaan "avokätisestä tukijärjestelmästä" leikataan suurituloisten veronalennuksiin.

Kun 20-30 vuotta sitten kokoomus lanseerasi "sosiaalinen valintatalous" -teemansa, puhuttiin kykypuolueesta ja etenkin talousosaamisesta. Nyttemmin kyvyistä ei ole juurikaan puhuttu, eikä Hemmingin logiikan mukaan talousosaaminenkaan vaikuta kovin vankalta. Puolueesta on täytynyt poistua jotakin. Ainakin minä poistuin.