Sinullakin on rooli EU:ssa. Sinä maksat!

Puheenjohtajakauden loppulasku 74 miljoonaa euroa
Vuoden vaihteessa päättyvä Suomen puheenjohtajakausi tulee noin kaksi kertaa suunniteltua kalliimmaksi. Syynä kustannusten repeämiseen on suunniteltua lukuisammat kokoukset. Parinkymmenen kokouksen sijasta niitä järjestettiin kaikkiaan noin 130. Hanhenmaksapalleroita kului, mutta pääsiväthän ministerit näyttäviin lehtikuviin kv-tason vieraittensa kanssa. Ne ovat hyvää vaali-mainosta - ja kansa maksaa.
Pelkästään yhden päivän mittainen Lahden epävirallinen huippukokous maksoi suomalaisille veronmaksajille noin 4,5 miljoonaa euroa. Kokouksen tärkeimmäksi anniksi jäi kiista Venäjän presidentin Vladimir Putinin osallistumisesta ja roolista kokouksessa.
Suomen puheenjohtajakauden keskeiseksi teemaksi nostama Venäjä-yhteistyö ajautui lopullisesti karille joulukuun huippukokouksen edellä, kun Puola ei hyväksynyt yhteistyösopimusta ilman puolalaisten tuotteiden vientikiellon purkamista.

Nettomaksut vähintään 500 miljoonaa euroa vuodessa
Vuosi sitten vaivoin hyväksytyksi saadun EU:n talousohjelman mukaan Suomen nettomaksuosuudet kaudella 2007-2013 ovat 3,7 miljardia euroa, 510 miljoonaa euroa vuodessa. Summasta puuttuu vielä 141-tukien osuus runsaat 100 miljoonaa euroa vuodessa, joiden maksatus päättyy näillä näkymin vuoden 2007 jälkeen. Lopullinen maksuosuus selviää vasta kunkin vuoden päätyttyä
Ensimmäisen 10 vuoden jäsenyysaikanaan Suomi on maksanut EU:lle keskimäärin 150 miljoonaa euroa vuodessa enemmän kuin on saanut sieltä rahaa. Nettosaajana Suomi on ollut vain vuonna 2000 noin 130 miljoonaa, mutta sekin johtui vain vuoden 1999 tulojen maksatuksen viivästymisestä.
EU:n itälaajenemisen myötä nettomaksut räjähtivät silmille. Vuoden 2005 maksut nousivat lähes tuplaten budjetoidusta, 628 miljoonaan euroon. Esimerkiksi Viro on saamapuolella lähes saman summan ja Puola peräti 9.300 miljoonaa euroa vuodessa.
Voi vain kuvitella maksuosuuksia sitten, kun myös Turkki ja sen runsaat 70 miljoonaa asukasta liittyvät EU:iin.