Eilinen uutinen hätkähdytti Äänekosken kaupunkiin kuuluvan Konginkankaan asukkaita:
"Poliisi piirittää omakotitaloa, johon on linnoittautunut kolmilapsinen perhe". Nuorin lapsista on alle puolivuotias. Jupakan taustalla kerrottiin olleen huostaanottokiista Ruotsin viranomaisten kanssa.
Tänään täsmennettiin tapahtumaa:
"Vajaat kaksi tuntia kestäneiden neuvottelujen aikana ei ilmennyt merkkejä väkivallasta tai uhasta lasten turvallisuudelle. Koko perhe siirtyi vapaaehtoisesti poliisin haltuun."

Helpotuksen huokaus vaihtui pian hämmennykseksi:
"Suomen poliisi seurasi perheen autoa Torniosta Äänekosken Konginkankaalle, jossa perhe meni sisälle omakotitaloon. Isällä on sukulaisia Keski-Suomessa."

Matkaa Torniosta Konginkankaalle on lähes 500 kilometriä. Kohtalaisen ripeälläkin ajolla poliisilla oli aikaa vähintään 6 tuntia arvioida tilanteen vaatimia toimenpiteitä. Ilmeisesti ainakin perheen nuorimmaisia jouduttiin "huoltamaan" matkan aikana. Arvata saattaa, että perheellä oli jo Ruotsin puolella poliisisaattue tai ainakin viranomaisilla tieto matkareitistä.
Nyt perheen virallisiin tietoihin merkitään myös "poliisin piiritykseen päättynyt pakomatka", mikä ei ainakaan paranna vanhempien asemaa lastenhuoltoasiassa. "Matkusti perheen kanssa Suomeen perheen isän sukulaisten luokse" ei olisi kuulostanut yhtä vakavalta.
Lastenhuoltokysymykset ja huostaanotot ovat aina perheelle dramaattisia tapahtumia. Ei siihen enää lisädramatiikkaa tarvitsisi - ainakaan viranomaistoimin lavastettuna. Silti sitä näytetään harrastettavan.