Eilen EU-Venäjä -kokouksessa puhunut presidentti Vladimir Putin kommentoi tuoreita tietoja entisen FSB:n (ent. KGB) vakoojan Aleksandr Litvinenkon myrkytyskuolemaa kutsuen poliittisia murhia "yleiseurooppalaiseksi ongelmaksi".
Kieltämättä Putin on oikeassa sikäli, että poliittisia murhia on tapahtunut muuallakin kuin Venäjällä, ei tosin samassa laajuudessa. Putin kuitenkin jätti mainitsematta sen oleellisen eron: Euroopassa poliittiset(kin) murhat pääsääntöisesti selvitetään, Venäjällä ei. Esimerkiksi Olof Palmen vielä selvittämättä oleva murha on harvinainen poikkeus, Venäjällä ei ole poikkeuksia.

Venäjän poliisin noin täydellinen epäonnistuminen tutkimuksissaan herättää aiheellista ihmetystä. Onkohan Putin tyytyväinen Venäjän poliisin tehokkuuteen?
Litvinenkon tapaus poikkeaa siihen ilmeisesti liittyvästä toimittaja Anna Politkovskajan murhasta siinä, että se tehtiin Englannissa. Siten sen tutkintakin on englantilaisten käsissä. Odottaa sopii, että tutkimuksen tuloksetkin esitellään julkisesti.

Myrkytyksen aiheuttajaksi vahvistettu polonium-210 on uraani-238 -isotoopin hajoamissarjan radioaktiivinen aine, jonka puoliintumisaika on 138 vuorokautta. Aine on 400 kertaa uraania radioaktiivisempi, sisäisesti nautittuna elimistön sietoraja ylittyy 7 milligramman miljardisosan annoksella. Imagoltaan aine soveltuu ydinasevaltion käyttöön paremmin kuin esimerkiksi dioksiini tai risiini.

En usko, että löytyisi vedenpitävää näyttöä itse Putinin osallisuudesta tai tappomääräyksestä. Noita määräyksiä ei tyypillisesti anneta kirjallisina. Operaatioihin osallistuneetkin ovat moneen kertaan seulomalla lojaaleiksi varmistettuja, ja siksi ilmianto tai todistajalausuntokaan ei liene ilmeinen. Ainakin sellainen voidaan helposti kiistää ilman kirjallista määräystä. Vaikka lopullisena toimeenpanijana olisi käytetty ammattitappajia, eivät hekään yleensä ole vaatineet päämiehen allekirjoituksella vahvistettua työmääräystä. Arvio joudutaan tekemään nk. "sylttytehdas"-periaatteella; kuka ilmeisesti hyötyi operaatiosta.
Ainakin Litvinenkon kuolinvuoteellaan antama lausunto - olkoonkin, että hän oli Putinin tunnettu vastustaja - jättää Kremliin ja erityisesti Putiniin vaikeasti poistettavan tahran. Politkovskajan murhan jääminen selvittämättä vain vahvistaa epäilystä.