Transparecy Internationalin tutkimusten mukaan Suomi on korruptoitumattomuuden kärkimaita; ei enää ykkössijalla, mutta kärkiryhmässä kuitenkin.
Taloussanomat siteerasi tänäisessä uutisessaan valtionsyyttäjä Jukka Rabbea:
"Suomessa on korruptiota"
Rabben mukaan "Ruotsissa syyttäjä on viime aikoina puuttunut selvästi suomalaisia virkaveljiään ärhäkkäämmin yritysten virkamiehille tarjoamiin kestityksiin ja muihin taloudellisiin etuihin."
Rabbe näkee ongelmaksi, että Suomessa ei ole korruptiontorjuntaan erikoistunutta erityiselintä, kuten naapurimaissamme Ruotsissa ja Virossa.

Jos korruptioksi lasketaan vain setelitukko lahjottajan käteen "palvelusta" vastaanotettaessa, ei Suomessa ole merkittävää korruptiota. Ylinopeussakkoa kirjoittavaa poliisia tai ulkomaantuliaisia tarkastavaa tullimiestä ei kannata yrittää lahjoa; se osuu melkoisella varmuudella yrittäjän omaan nilkkaan.
Mutta kun korruptioksi lasketaan myös ns. hyvä-veli -korruptio, jossa vastapalvelus jää myöhemmin määriteltäväksi ja toteutettavaksi, niin Suomea saa haeskella TI:n listan loppupäästä. Ei ole syytä epäillä, etteikö jäljempänä sanotun TI:n Suomen yksikön "kokenut, maailmaa ja elämää nähnyt korkean tason" johtoporras olisi ollut tietoinen suomalaisesta käytännöstä.
Tuo korruption muoto ei ole kaikkien käytettävissä, mikä omalta osaltaan lisää ilmiön kierouttavaa vaikutusta; se on valkokaulusrikollisuutta raadollisimmillaan.

Tuon hyvä-veli -korruption toteennäyttäminen juridisesti sitovasti on jo sinällään ongelmallinen. Kun kaikki hoidetaan suusta-korvaan -menetelmällä, ei siitä jää dokumentteja. Palveluksen ja vastapalveluksen keskinäinen kausaalisuuskin jää muun näytön puuttuessa useimmiten oikeudessa kelpaamattoman väitteen varaan. Pitäisi saada tunnustus, mutta tunnustaja asettaa samalla itsensä vähintään tutkinnan alaiseksi; verkosto tuntee hänen omat luurankokaappinsa liian hyvin.
Toivottavasti Jukka Rabben esiintulo on kuitenkin merkki laajemmasta hallintokulttuurin muutoksesta, jolla tuota kansalaisten oikeusturvapuutetta ryhdytään aidosti purkamaan.

Transparency International Suomen "yksikkö"
"Järjestön johdossa on sen perustamisesta lähtien ollut erittäin kokeneita, maailmaa ja elämää nähneitä korkean tason yritysjohtajia, virkamiehiä ja akateemisen maailman edustajia."
puheenjohtaja Leila Mustanoja
varapuheenjohtaja Antti Pihlajamäki
sihteeri/rahastonhoitaja Karin Furstenborg,
tiedottaja/webmaster Santeri Eriksson
toimintavastaava Antti Suorsa
--
ex-puheenjohtaja Antti Pihlajamäki , johtava kihlakunnansyyttäjä (Turku), on toiminut mm. Suomen Kriminalistiyhdistyksen hallituksessa yhdessä mm. aEO Ilkka Raution ja EIT-tuomari Päivi Hirvelän kanssa.