Ryhmä korkea-arvoisia kiinalaisia matkailijoita koki asemaansa alhaisemman kohtelun, kun heidät käännytettiin Suomen rajalta. Syytäjän- ja korruptionvastaisen viraston edustajista koostunut ryhmä esitti vierailunsa vakuudeksi oikeusministeriön kutsukirjeen, jonka allekirjoittaja ei ollut edes oikeusministeriön palveluksessa.
Kyseessä ei kuitenkaan ollut uusi versio kiinalaisten aiemmin suosimasta "katoa vastaanottokeskuksesta" -matkailusta. Nyt asialla olleet matkalaiset toteuttivat kiinassa niin ikään suuren suosion saavuttanutta "turismia virkamatkalla" -mallia. Siinä viranomaiset hankkiutuvat valtion kustantamalle virkamatkalle, mutta rahoituspäätöksen jälkeen vaihtavat matkakohteen. Viisumiongelma kierretään väärennetyillä kutsukirjeillä uuden kohdemaan viranomaisilta.

Suomalainen versio vastaavasta turismista on valita ensin kohdemaa turismiargumenteilla ja sen jälkeen keksiä matkalle jollakin tavoin virkatehtävään ainakin viitteellisesti liittyvä selitys. Menetelmä on laajasti käytetty kaikessa julkishallinnossa eduskunnasta maakuntaliittoihin ja kunnanvaltuustoihin saakka. Useissa kaupungeissa on vakiokäytäntönä, että jokainen lautakuntakin tekee ulkomaan "virkamatkan" ainakin kerran valtuustokaudella.
Määrärahatkaan eivät ole ongelmia, kun rahoituksen myöntäjäkin on tuon turismirenkaan jäsen. Kaikki osapuolet tietävät, että matkaohjelmaan merkityn virallisen osion toteutumista ei kontrolloida. Esimerkiksi Islannin matkalla suomalaiset kansanedustajat poistuivat kokouksesta kesken kokousisännän avauspuhetta ehtiäkseen retkelle kuumavesiuimalaan. Toivottavasti isännät ymmärsivät olla ilahtuneita, kun koko Suomen kansa halusi nauttia Islannin luonnon erikoisuudesta edustajiensa välityksellä.

Kuntatalouden kiristyessä on virkaturismista keksitty uusi aikaisempaa suuremman frekvenssin omaava versio, budjettiriihet. Ne toistuvat vuosittain, ja on vähintäänkin kohtuullista, että valtuutetut perehtyvät noin perustavaa laatua olevaan kuntapäätökseen jossakin laadukkaassa matkailukohteessa. Ympäristön vaihdos tunnetusti virkistää ja etäisyys helpottaa vaikeiden päätösten tekemisessä. Kyllä siitä hyvästä kannatta ainakin pari hoitajaa vähentää vanhuspalveluista pelkästään kokouskulujen kattamiseksi.