Jyväskylässä eilen puhunut Eero Heinäluoma vaati ikääntyvien hoidon saattamista pian kuntoon; hoidon ja palvelujen kohentamista ei voi lykätä tuonnemmaksi. Suomen tilanne on kuulemma "kehitysmaiden tasoa verrattuna muihin Pohjoismaihin".
Voi hyvät hyssälät! Onko Eero Heinäluoma unohtanut, että SDP on ollut hallitusvastuussa viimeiset 11 vuotta. Tuo luisuminen "kehitysmaatasolle" on tapahtunut sinä aikana, ja nyt hän suosittelee seuraaville hallituksille noiden kieroutumien pikaista korjaamista.
Lievästi sanoen farisealainen on myös vanhuuspalveluista vastuullisen keskustan ja erityisesti PPM Liisa Hyssälän asema. Aiemmin kesällä hän selvitti eduskunnalle hallituksen pyytäneen professori Sirkka-Liisa Kivelältä selvityksen vanhuuspalvelujen tilasta, ja että sen pohjalta tehdään päätökset tarpeellisista toimenpiteitä. Kun Kivelä ei suostunutkaan jättämään pois vanhuushoidossa ilmenneitä vakavia puutteita, yritti ministeriö sensuroida koko selvityksen. Selvitys ja sensurointiyritys päätyivät kuitenkin julkisuuteen, mutta Hyssälän lupaamia päätöksiä tarpeellisista toimenpiteistä ei tehty. Siltä osin Hyssälä ilmeisesti viittasi Kivelän selvitykseen, että kertoi hallituksen olevan tietoinen tarvittavista toimenpiteitä. Niiden toteuttamista Hyssälä kuitenkin tarjosi seuraavien hallitusten tehtäväksi.

Mitä tuosta kaikesta pitäisi ajatella? Jos SDP:llä ja keskustalla on tarkoitus toteuttaa nuo pikaisesti tarpeelliset ja hallituksen tiedossa olevat toimenpiteet, niin miksi ne eivät toteuttaneet niitä jo tässä hallituksessa? Voisi ainakin kuvitella niiden olevan komea sulka puolueiden hattuun juuri ennen vaaleja. Ei edes hallituksen ohjelma olisi esteenä ainakaan vanhuushoidon korjaamiselle, onhan siitä kirjattu:
"Vanhustenhoidon kuntouttavaa toimintaa ja avopalveluja lisätään ja pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevien ikäihmisten hoidon laatua parannetaan."

Ilmeisempää on, että sekä keskusta että SDP valmistautuvat oppositiokauteen vaalien jälkeen, mutta haluavat ottaa omien virheidensä korjaamisestakin vaalihyödyn; nuo jälkisyntyiset "toivomusaloitteet" saatetaan mieltää "tahdonilmauksiksi" korjata havaitut puutteet, joita hallituspuolueet eivät kuitenkaan ole suostuneet korjaamaan.
On perusteltua epäillä, etteivät nykyiset hallituspuolueet "aikuisten oikeasti" aio korjata niitä seuraavassakaan hallituksessa, sikäli kun ne ovat siinä mukana.