Suomen ja Venäjän välistä 1250 kilometrin rajaa on pidetty erityisen ongelmallisena maiden elintasokuilun ja yhteiskuntarakenteiden erilaisuuden vuoksi. On pelätty ja peloteltukin suurella omatoimimatkailijoiden tulvalla, ajoittain telaketjuturismillakin.
Käytännössä tuo raja on osoittautunut kuviteltuakin tiukemmaksi. Luvattomat rajanylitykset ovat olleet yksittäistapauksia ja "matkailijat" tavoitettu pikaisesti palautetavaksi lähtömaahansa. Pääsääntöisesti itään päin. Luvallinenkin rajanylitys on osoittautunut hankalaksi, mistä kertovat pahimmillaan kymmenien kilometrien pituiset rekkajonot raja-asemilla. Odotusaikoja mitataan almanakalla.

Yllättäen vuotokohta onkin löytynyt Suomen ja Ruotsin väliltä. Ruotsilla yhteistä rajaa on 28 kilometriä vähemmän kuin Suomella. Iltasanomat tietää kertoa, että eron huomasi Tanskan tilastokeskuksessa työskentelevä Frank Dahlgaard.
Dahgaardin ennakoimaa sotaa ei ilmeisesti maiden välille synny, tuskin rajaselkkauksiakaan. Selitys löytyy Torniojoen suistoalueen tulkintaerosta. Ruotsalaiset lopettivat mittauksensa Tornion tullin eteläpuolelle, kun taas suomalaiset ovat laskeneet myös Tornion ja Haaparannan saaristoalueen yhteiseen rajaan. Pienempiä eroja on myös Torniojoen mutkien mittaustarkkuuksissa.
Ruotsin ja Norjan välisessä rajassa ei vastaavaa eroa tiettävästi ole, joten kyllä rajan tuolta haamuväliltäkin ylittävä johonkin tulee ennen päätymistään Pohjanmereen.