Olen pitänyt Jyväskylää poikkeuksellisena kunnallisen päätösvallan soveltajana - täällähän kunnanhallitus muuttaa valtuuston päätöksiä ja kertoo tiedoksiantomenettelynä valtuustolle, että emme me noin teekään -, mutta osataan sitä muuallakin. Esimerkki Lammilta:
Hämeenlinnan ympärille on koottu suurkuntaa Tuuloksen, Hauhon, Rengon ja Kalvolan alueilla. Suurkuntaan haluttiin mukaan myös Hattula, Janakkala ja Lammi, mutta niiden valtuustot äänestivät esityksen kumoon. Lammin va.kunnanjohtaja Helena Hirviniemeä ratkaisu ei tyydyttänyt. Hän otti valtuuston päätöksen kunnanhallituksen käsittelyyn siteeraten - aivan oikein - lakia:
"Kuntalain 56 §:n mukaan kunnanhallituksen tehtävänä on huolehtia valtuuston päätösten täytäntöönpanosta. Tehtävä kuuluu luonteeltaan kunnanhallituksen suorittamaan laillisuusvalvontaan."

Kahvi meinasi mennä väärään kurkkuun, kun luin va.kunnanjohtajan esityksen:
"Kunnanhallitus päättää
1. kuntalain 56 §:n nojalla todeta, että valtuuston 2.10.2006 tekemä päätös on syntynyt lainmukaisessa järjestyksessä ja on laillinen ja täytäntöönpanokelpoinen,
2. todeta, ettei päätöstä panna täytäntöön, koska asia on uudelleen kunnanhallituksen käsittelyssä."

Ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen. Nyt rohkenen kuitenkin ennustaa, että tuosta päätöksestä tulee A) oikaisuvaatimus, B) valitus hallinto-oikeuteen; mahdollisesti molemmat.
En hämmästyisi sitäkään, että Lammin valtuusto käyttäisi sille kuuluvaa päätösvaltaa ja osoittaisi kaapille paikan oven puoleiselta seinustalta.