Hallituksen budjettiriihessä iltalypsyä yrittänyt kulttuuriministeri Tanja Saarela teki opintorahakiistassa täyskäännöksen siirtymällä eilisellä kyselytunnilla Eero Heinäluoman pariksi vakuuttamaan, että 15%:n korotukseen tarvittavaa 70 miljoonaa euroa ei heru. Palsamia kipeytyneeseen nokkaan?

Keskustan nuoren polven edustajat sen sijaan siirtyivät opposition riveihin; Antti Kaikkonen esittää talousarvioaloitteessa TAA 281/2006 opintorahaan 15% korotusta. Siihen oli hyvä viitata myös maanantaisessa opiskelijatempauksessa. Saarelan haavista karanneille irtopisteille löytyi Kaikkosen lisäksi muitakin noukkijoita. Kaikkosen osakkeita kuitenkin rasittaa barrikadeilla opintorahan puolesta kiivailun laantumien toivomukseksi aikataulusta eduskunnan kyselytunnilla.
Kaikkosen aloitteessa korotuksen lasketaan maksavan vain 14,23 miljoonaa, n. 20% Saarelan summasta. Jompi kumpi luku täytyy olla hihasta vetäisty.
Aloitteessa todetaan opintotuen saajia olevan 290.000. Tilastokeskuksen väestötietojen mukaan yliopisto-, korkeakoulu-, 2.asteen opiskelijoita oli 2004 yhteensä runsaat 500.000. Jos aloitteen lisämääräraha jaetaan tasan noiden opintotuen saajien kesken, tulee jokaiselle keskimäärin 49 euroa. Aloitteen tekstiosasta voisi ymmärtää korotuksen tarkoittavan kuukausittaista opintotukea, ei vuositason korotusta.
Aloite ei ilmeisesti ole tarkoitettu vakavasti otettavaksi. Pikemminkin se näyttää vaalikamppailuun valjastetulta lisälehmältä. En hämmästyisi, vaikka joku keskustalaisista yrittäisi vielä troikka-ratsastustakin; Liisa Hyssälää kannattaa ainakin eläkeläisten pitää silmällä.

Kahdella eri suuntiin laukkaavalla hevosella ei voi ratsastaa. Se ei välttämättä onnistu myöskään kahdella lehmällä. Minun havaintojeni mukaan suoraviivainen eteneminen ei ole lehmälle tunnusomaista.
Tai mistäpä sen vielä tietää, saattaahan keskustan nappulaliiga vaihtaa yllättäen lypsytyyliinkin...

Lisäys 13.10.06 klo 16:30 : Merkintäni lehmä-troikasta ja Liisa Hyssälä oli vanhentunut jo syntyessään. Pahoittelen tapahtunutta.
Aamun Keskisuomalaisessa Liisa Hyssälä arvosteli etenkin kokoomusta eläkeläisten osan heikentämisestä ja luetteli joukon korjaavia toimia, joita voisi tehdä.
Voi hyvät hyssälät ja pyhät lehmät päälle. Hyssälä on ollut kolme ja puoli vuotta asiasta vastaava ministeri ja ilmoittaa tietävänsä, miten epäkohtia voisi korjata. Nyt hän esittelee ansioinaan, että ei ole niitä toteuttanut.