Eilisessä TV2:n "Eurooppa illassa" keskusteltiin mm. eduskunnan käsiteltävänä olevasta EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta. Siitä, joka ei voi tulla voimaan, mutta johon eduskunnan halutaan jo tässä vaiheessa sitouttavan paitsi itsensä, myös tulevat eduskunnat.
"Eurooppa-saurukseksi" tunnustautunut Erkki Toivanen näki nimenomaan nimikkeen "perustuslaki" ongelmalliseksi; siitä pitäisi hankkiutua eroon. Ehkä se kelpaisi sellaisenaan mutta toiselle nimellä myös ranskalaisille ja hollantilaisille.
En tunne heidän motiivejaan tai tapaansa ajatella niin paljoa, että pystyisin esittämään arviotani asiasta.

EU-perustuslain määrittelyosa alkaa:
"Tällä perustuslailla, joka ilmentää Euroopan kansalaisten ja valtioiden tahtoa ..."
Suomen kansalaisten tahtoahan ei suostuta kysymään, joten määrittely on valheellinen. Poliitikoille voidaan sanoa, TE päätitte, emme ME.
Vanhanenkin vain jankuttaa, että pitäisi verrata Nizzan sopimukseen. Sen hän myöntää "muuttuneen jo paljonkin" siitä Maastrichtin sopimuksesta, johon kansa antoi valtuutuksensa 1994. Mutta koska kansalle annetaan tilaisuus arvioida vaaleissa sitä muutosta, joka on jo tapahtunut tuon valtuutuksen jälkeen ennen päätymistä "paljonkin muuttuneeseen" Nizzan sopimukseen? Siihen sisältyy myös EMU:n 3. vaihe, joka mm. vei meiltä markan.
Tuosta valuutan muuttumisestahan valehdeltiin tietoisesti, että päätökset asiasta "tehdään aikanaan eduskunnassa" (Esko Aho eduskunnassa 13.6.1994).
Ei tehty.
Kun se "aikanaan" tuli ajankohtaiseksi, totesi Paavo Lipponen hänelle tyypilliseen "jäyhään" tyyliinsä, että siitähän päätettiin jo liittymisen yhteydessä.
Totuuden kertominen ennen kansanäänestystä olisi mitä varmimmin kaatanut koko liittymishankkeen.
EU-friikit hekottelevat, kuinka onnistunut "harhautus" tehtiin. Mutta sehän vain kuvastaa heidän, ja yleisemminkin koko EU:n periaatteita; "valehtelu ja huijaus olkoon johtotähtenämme!"
Pohjalaisia siteeraten: On niin kiero mies, että pitää haurata korkkiruuvilla.

Vastaavaa kansalaisille valehtelemista ollaan tekemässä nyt eduskunnassa vireillä olevalla "ratifiointi"päätökselläkin. Vanhasen mukaan (em. TV-ohjelma): "Ei EU-lait tule Suomen lakien yläpuolelle. Ne korvaavat Suomen lait."
Suomen perustuslain 3 §:ssä puolestaan määrätään: "Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta".
Kun tuota ristiriitaa kysytään meneillään olevassa ratifiointiprosessissa, pääsevät ketkut selittämään, että eihän EU-perustuslakia olla nyt saattamassa voimaan, joten ristiriitaa Suomen perustuslain kanssa ei ole. Suomihan vain ilmoittaa "sitoutumisensa" tuohon prosessiin.
Kun Ranskan presidentinvaalien jälkeen 2008 runnataan samaa EU-perustuslakia voimaan, niin silloin sanotaan että eduskuntahan on jo sitoutunut siihen, ja ettei Suomi voi enää perua sitoutumistaan.
Perustuslakia venyttäen tuota ei edes tarvitse vahvistaa perustuslain säätämisjärjestyksessä, koska "se on jo käsitelty kahdessa eduskunnassa".
Seuraavaksi todetaan lakonisesti, että eduskunta muutti juuri perustuslain. Se tarvitsee enää vain kirjoittaa muotoon "Lainsäädäntövaltaa käyttää EU-parlamentti".
Siellä Suomi voi käyttää päätösvaltaa 2% osuudellaan. EU:n laajetessa hieman vähemmällä, ja Turkin liittymisen jälkeen vajaalla 1%.

Perussuomalaisena minulla ilmeisesti pitäisi olla aihetta paukutella henkseleitä, koska Perussuomalaisten nykyinen vaikutusvalta eduskunnassa nähdään niin suureksi, että vastaavaa kannattaa tavoitella EU:ssa vaikka vääryyden keinoin. Realiteetteja ymmärtävänä en kuitenkaan pysty olemaan kovin haltioitunut. Suomalaisista aidosti huolta kantavana en juuri ilahtunutkaan.
Ehdokkaitten kantoja EU-kysymyksiin äänestäjät pääsevät arvioimaan vaaleissa ensi maaliskuun 18. päivänä. Silloin mm. 141-tukien 100 miljoonan leikkaus on ajankohtainen "lisäkustannus" EU-budjetin 500 miljoonan euron nettomaksujen päälle. Eikä tuokaan ole vielä koko totuus. Mm. Alexander Stubb tuli paljastaneeksi "300 euroa jokaista suomalaista kohti vuodessa". Nettomaksuja siis tiedetään jo nyt tulevan 1,5 miljardia euro/vuosi.
Viime vuodelta (2005) niiden piti olla n. 320 miljoonaa. Olivat todellisuudessa yli 500 miljoonaa.

Ohjelmassa tuli myös korostetusti ilmi, että toiseksi kielteisemmin EU:hun suhtaudutaan Suomessa. Sen lisäksi iso osa suomalaisista suhtautuu EU:hun välinpitämättömästi, koska eivät osaa hahmottaa sen merkitystä. Ehkä nuo visiot kirkastuvat sillä, että EU kouraisee jokaisen suomalaisen rahapussia aikaisempaa kolme kertaa syvemmältä.
Kuinka oikeassa Timo Soini olikaan presidenttivaalien "Päivän Soinissaan": "Sinullakin on rooli EU:ssa Sinä maksat!"
Äänestyskopissa sopii uhrata ajatus sillekin, kuinka paljon se tilipussi onkaan keventynyt. Ja minkä numeron piirtämällä se kevenee entisestään.