MTV suunnittelee tulevien vaalien ohjelmistoaan vaalikamppailun kohokohtiin ajoittuvien kolmen suuren puolueen keskinäisten paneelien varaan. Muut ehdokkaita asettavat puolueet saisivat muodollisen esiintymistilaisuuden toisarvoisessa ajankohdassa.
Samanaikaisesti suomalainen media - MTV mukaan lukien - paheksuu tiedonvälityksen keskittymistä Venäjällä Vladimir Putinia lähellä oleville tahoille. Eihän siellä ole enää kuin kaksi varteenotettavaa julkaisijaa, Putin ja Aatos Erkko.
Rautaesirippu näkyy olevan edelleen pystyssä, ja se on lännempänä kuin MTV Venäjä-uutisoinnissaan antaa ymmärtää. MTV:n ajankohtaistoimitus pystyttää sen Pohjanlahdelle.

Valintansa perusteluksi MTV ilmoittaa "pääministerivaali"-teeman. Ehkä se nytkin tavoittelee runsaan kolmen vuoden takaista skandaalinkäryistä kiivailua a la Anneli Jäätteenmäki - Paavo Lipponen.
Kuntauudistuksesta ilmeisesti löytyy aihetta kiivaaseenkin debattiin, onhan siinä kaikkien kolmen suuren puolueen hanskat nk. Tanskassa. Yhtä mieltä ne ovat vain siitä, että kuntakokoa kasvatetaan tavalla tai toisella. Tapa riippuu oleellisesti siitä, mikä puolue kasvattaa eniten valtaansa yhdistyvässä kuntakentässä.
Pelin Henki paljastui puitelaki-oopperan ensiviulustin Hannes Mannisen kommentista, kuinka keskusta saa suurimman puolueen asemassa kaikissa kaupungeissa kymmenen suurimman ulkopuolella. Jos tuon tiimoilta - ja miksei muualtakin - löytyy Irak-NATO -skandaalin kaltaisia kassakaappisopimuksia, niin niiden julkitulo on suorastaan toivottavaa. Kaikkien puolueiden tasapuolinen kohtelu MTV:n vaaliohjelmissa ei kuitenkaan voine olla ainakaan este noille paljastuksille.

Toinen kysymys on, voiko näistä vaaleista ylipäätään tulla pääministeri-vaalit.
Gallupien perustella Matti Vanhanen on selvä ykköskandidaatti. Jos MTV sen varaan laskee, niin samalla se tulee tunnustaneeksi väriä. Tässä tapauksessa vihreää.
Komeista EU-kumarruksistaan tunnetuksi tullut "torjuntavoittaja" saattaa aiheuttaa vastakkaisenkin reaktion viljelijäpiireissä. Viimeisen 100 miljoonaa maksavan 141-jupakan jälkeen - sehän on ajankohtainen juuri vaalien aikaan - viljelijät saattavat sanoa: "Ei helvetissä".
Toinen hallitusjohtaja Eero Heinäluoma ei nauti Vanhasen kaltaisesta suosiosta; muutaman prosentin kannatus ei yllä edes puolueen lukemiin. "Ei helvetissä", näyttää sanovan ainakin iso osa nk. duunareistakin.
Myös Jyrki Katainen on altavastaaja omassa puolueessaankin. Sauli Niinistön varjo on pitkä - ja synkkä. "Ei helvetissä", sanovat ainakin eläkeläiset ja lamavelkojen uhrit niin Niinistölle kuin Kataisellekin.

Saattaa olla, että näissä vaaleissa pääministeri-kisaan ilmestyy se kuuluisa "musta hevonen". Raviharrastuksensa perusteella se rooli sopisi Timo Soinille.
"Soinista ei voi tulla pääministeri", sanoo varmasti monikin. Mutta miksi ei? Sehän on kansan päätettävissä. Ainakin MTV:n vaaliohjelmien aikaan kaikilla kandidaateilla on sama määrä ääniä: tasan 0 kpl.
Vai onko sittenkään? Onkohan MTV:llä nk. sisäpiirin tietoa valkovenäläisen vaalitavan adoptoimisesta myös Suomeen?
Siihen malliin sopii kauniisti myös tuon rautaesiripun siirtäminen Suomen länsipuolelle.