Keskustelupalstoilla käydään laajaa debattia ministereille esitetyistä "omantunnonkysymyksistä" ja niihin vastaamisesta. Pontimena toimittajien kysymyksiin oli Ruotsin tuoreessa porvarihallituksessa paljastuneet väärinkäytökset; pimeitä palkkoja on makseltu lapsenvahdeille ja televisiotakin katseltu vuosikausia luvatta. Omankäden oikeutta näyttää käytetyn kohtalaisen yleisesti.
Debatti olisi ehkä jäänyt syntymättä, ellei pääministeri Matti Vanhanen olisi julkisesti paheksunut noin intiimejä kysymyksiä. Ohjeisti vieläpä ministereitäänkin oikeasta suhtautumisesta vastaaviin uteluihin siinä määrin, että oikeusministeri Leena Luhtanen peruutti jo antamansa vastaukset.
Saatan olla väärässäkin. Tuskin toimittajatkaan uskoivat pystyvänsä repimään elämää suurempaa skandaalia TV-lupamaksujen laiminlyönnistä. Eri asia olisi, jos ministeri vakuuttaisi viattomuuttaan, mutta todellisuus osoittautuisi aivan toisenlaiseksi. Jääminen kiinni vielä valehtelustakin nakertaisi uskottavuudesta paljon isomman palan.
Ehkä toimittajilla on jo valmiiksi lista maksujensa laiminlyöneistä. Ehkä siellä on myös Matti Vanhasen nimi. Siinä tapauksessa tämän oopperan viimeistä aariaa ei ole vielä kuultu.

Niin suuri skandaali tuo ei kuitenkaan ole, että ministereitten pallit vielä huojuisi. Ei ainakaan Suomessa. Eihän täällä ole ollut tapana erota suuremmistakaan kupruista. Lahjomien vastaanottamisestakin on enintään nuhdeltu, jos sitäkään. Eihän rikoslaissakaan sanktioidut tekoset ole johtaneet eroamisiin/erottamisiin. Esimerkkinä vaikkapa Stakesin pääjohtaja, entinen ministeri, Vappu Taipale, joka ihannoivaan sävyyn tilitti opiskeluaikojensa LSD-kokeiluja. Olivat kuulemma mielenkiintoisia ja kokemisen arvoisia. Tehtävästään Vappu Taipale ei eronnut vaikka hänen silloiselta esimieheltään ministeri Osmo Soininvaaralta toimenpiteitäkin vaadittiin. Rikosoikeudellisesti asia oli jo vanhentunut.
Rosa Meriläisen tunnustama huumerikos ei ollut vanhentunut, joten käräjäreissuhan siitä tuli. Syyte kuivui kuitenkin kokoon, kun muuta näyttöä ei enää ollut saatavissa ja Meriläinenkin perui TV:llen antamansa tunnustuksen.

Pieni maa pipertää pienissä ympyröissään, mutta Italiasta kuuluu jo vallan hurjia. Sikäläinen poliittista satiiriohjelmaa "Le Iene" esittävä Fox TV kuvasi 50 kansanedustajan "haastattelun", jonka yhteydessä assistentti "kuivasi" liinalla haastateltavan valoissa kiiltävää otsaa. Näin saadut näytteet analysoitiin ja peräti 12 havaittiin kannabiksen ja neljän kokaiinin käyttäjiksi.
Kuten arvata saattaa, poruhan tuosta nousi. Poliitikkoja aikaisemmin vain korruptoituneiksi syytelleet kansalaiset saivat uuden aiheen arvostelulleen. Kansanedustajat puolestaan ryhtyivät vaatimaan TV-yhtiötä tilille, koska sen hallussa oli "laittomasti kymmenien kansanedustajien DNA-näytteitä". Tulokset paljastavan ohjelman esittäminenkin kiellettiin - sen paikalla näytettiin, miten testi tehtiin.
Italialaisten kansanedustajien joukosta löytyi myös ymmärrystä ohjelmalle. Perusteluna esitettiin mm. että poliitikoiden pitää paitsi kunnioittaa lakia, olla myös esimerkkinä kansalaisille.
Hyvä huomio. Sitä sopii myös pääministeri Matti Vanhasen pohtia tykönään.