Piia Viitanen (sdp) puuttui Jyri Häkämiehen (kok) puheisiin, joissa tämä oli puuttunut Paavo Lipposen (sdp) puheisiin, joissa tämä puuttunut Olli "Tanjan mies" Saarelan (ohj.) nokittamis-puheisiin Eero Heinäluomasta (sdp).
Minä puutun vain Jyri Häkämiehen puheisiin siteeraten häntä:
"Suren, että eurooppalaisittain arvostettu valtiomies muuttuu reservissä olevaksi kiukkupussiksi, kun tarvitaan kaunaista solvaamista."
Häkämiehen arviolla on enemmän katetta kuin esimerkiksi Viitanen haluaa myöntää. Häkämiehen ja Saarelan sanavalinnatkin ovat ainakin minun mittapuullani huomattavasti Lipposen vastaavia miedompia. Erästä Lipposen puhetta, viime talvena Lahden historiapäivillä pitämäänsä, bloggasin 10.2. Tuolloin Venäjän arkistojen tutkijoita "ryöstöviljelijöiksi" ja Stasi-listojen laatijoita "nilkeiksi" kutsunut Lipponen on muissakin yhteyksissä ollut kärkäs rynnistämään areenalle kurmoottamaan SDP:n kilpeä naarmuttaneita.

Jos tuo puhe oli Lipposen lähihistorian tutkimista koskeva linjapuhe, niin on täysi syy uskoa, että hänen johdollaan eduskunnan yhteyteen perustettu ulkopolitiikan tutkimuslaitos tulee suoltamaan vain poliittisesti korrektiksi suodatettua historiankuvausta. Arvatenkin se vivahtaa ruusunpunaiseen.
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan huomautus serbeille lähihistorian synkimpienkin jaksojen selvittämisen tarpeellisuudesta joko ei ole kuulunut Lipposen korviin, tai sitten normaali avoin demokratia Suomessa ei kuulu hänen preferensseihinsä.

Myöskään Häkämiehen viittaus eduskuntatyön kehittämisen laiminlyöntiin ei ole täysin tuulesta temmattu. Erikoiselta ainakin tuntui, että syksyn istuntokauden avaaminen jäi 2.vpj Ilkka Kanervan harteille, kun puhemies itse halusi samanaikaisesti katsella animaatiofilmiä. Siitä bloggasin 8.9.

Lisäys 10.10.06 Kolumnisti Raili Nurvala jatkoi aiheesta Iltalehdessä:
"Kummallinen paikka tuo eduskunta! Sinne kansa on valinnut akkamaisia jätkiä, nilkkejä, takahuoneen poikia, uhoavia isäntiä, öykkäröijiä, demagogeja, nollapoliitikkoja, ramboilijoita, jeesustelijoita, kloppeja..."
Ensimmäisen arvion Nurvala nimesi Olli Saarelan kommentiksi Eero Heinäluomasta. Lopuista hän käytti häveliäästi ilmaisua "erään tunnetun poliitikon lausumia toisista poliitikoista".
Nurvala jatkaa:
"Poliitikkojen joukossa siellä kirmailee sopuleita, kaunaisia riekkujia, ääliöitä, härskejä manipulaattoreita, märkähattuja, vouhottajia, satraappeja.."
Ne hän muistaa tuon saman poliitikon lausumiksi politiikkaa raportoivista toimittajista.

Minäkin muistan tuollaisia sanavalintoja - Paavo Lipposelta.
Animaatiosarajan Itsevaltiaat kestoslogan "hipit hiljaa" ei ehkä ole Lipposen lausuma, muten kuin tyyliltään.