Kokoomuksella 13.10.06 jää historiaan mustana perjantaina. Julkisuuteen levisi tieto, että puoluesihteeri Harri Jaskaria epäillään väkivallasta ja parituksesta. Jaskari vetäytyi tehtävästään ja väliaikaiseksi puoluesihteeriksi kutsuttiin eduskuntavaalien kampanjapäällikkö Taru Tujunen.
Puoluevaltuuston kokouksessa Lohjalla puhunut Jyrki Katainen vakuutti puolueen toimineen "ikävässä tilanteessa määrätietoisesti ja äärimmäisen avoimuuden linjaa noudattaen."
Aiemmin antamassaan TV-haastattelussa hän myönsi kuulleensa asiasta ensimmäisen kerran "elokuun loppupuolella". Kahden kuukauden harkinta-aikaa tarpeellisten toimenpiteiden ja tiedottamisen toteuttamiseen ei vaikuta määrätietoiselta. Eikä avoimeltakaan.
Avoimuutta sopii ainakin epäillä siitäkin, että YLEN.n tekstiTV -uutinen poistettiin vain palautettavaksi muutamaa tuntia myöhemmin, kun uutinen levisi kulovalkeana eri nettipalstoilla - ja sittemmin myös muussa mediassa. YLE tuskin itsesensuroi jymyuutistaan; joku vähintään suositteli sitä. Katainenkin suosittanee toimittajia astumaan esiin mahdollisten sensurointiyritysten ja -tahojen julkistamiseksi?
Poliisi hoitakoon oman osuutensa. Toivoisin kuitenkin kommenttia siltäkin suunnalta, mikäli joiltakin tahoilta on annettu "suosituksia" matalan profiilin säilyttämisestä.

Uutisen sensuroinnista nousseessa nettidebatissa viitattiin mm. Harri Jaskarin vapaamuurariuteen Tammer loosissa. Jos tuo kytkös on todellinen, niin silloin huomion kohteeksi on nostettava myös Jyrki Kataisen isän jäsenyys Kuopiolaisessa Satama loosissa. Ainakin apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen katsoi vapaamuurarijäsenyyden - ja siitä johtuvan kahden valan dilemman - niin ongelmalliseksi, että vuonna 2002 antamassaan ratkaisussa esitti:
"...jäsenyys vapaamuurarijärjestössä tai muussa vastaavassa aatteellisessa yhdistyksessä on sellainen sidonnaisuus, josta tuomarin virkaan nimitettäväksi esitettävän tai virkaan nimitetyn olisi tehtävä lain mukainen ilmoitus ja joka on sidonnaisuusselvityksessä julkinen tieto."
En tiedä tuomareiden kunnioittaneen valvojansa näkemystä. Eivätkä poliitikotkaan ole olleet aktiivisia noiden sidoksiensa ilmoittamisessa, edes tuomarin valan vaativalla ministeritasolla.

Noiden kummastusta herättävien käänteiden ja viiveiden perusteella Kataisen näkemys "äärimmäisestä avoimuudesta" on omituinen. Pikemminkin asiaa näytetään pyrityn piilottelemaan viimeiseen saakka. Julkisuuteen tultiin vasta siinä vaiheessa kun pohjetta pitkin valuvaa ruskea vana oli jo kaikkien nähtävissä. Avoimuuteen siitä on pitkä matka, "äärimmäiseen avoimuuteen" valovuosia.
Katainen pyrkii myös vähättelemään itse tekoa vetoamalla "oikeudentuntoisiin suomalaisiin" jotka tiedostanevat, ettei puolue ole asiassa osallinen.
Kieltämättä puolue ei voi kulkea edustajiensa esiliinana tai vahtikoirana heidän yksityiselämässään. Eihän se tunnu onnistuvan virkatoimissakaan. Politiikan henkilöillä on kuitenkin rikosoikeudellista vastuuta paljon laajempi poliittinen vastuu. Se realisoituu vaaleissa äänestäjien valitsemassa määrin. Nyt valitusta äärimmäisen salailun linjasta poliittisen vastuun kantaa puolue. mahdollisesti ulostuloaan kaksi kuukautta pitkittänyt Jyrki Katainenkin henkilökohtaisesti.

Lisäys 18.10.06  Episodi sai uuden nyanssin, kun ilmeni, että kyseinen asunto oli Jaskarin työsuhdeasunto, ja sen vuokran maksoi kokoomus. Poliisi on jo kuullut myös puolueen hallintopäällikköä Jarmo Pekkalaa.