Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen joutui YLE:n Lauantaiseura-ohjeman haastattelussa toistamaan - jälleen - vakuuttelunsa, että kokoomus ei vaihda pääministeriehdokastaan. Kataisen varjona on presidentinvaaleissa kakkossijalle selvinnyt "työväen" edustaja Sauli Niinistö.
Ilmeisesti julkinen sana ei luota Kataiseen, koska vakuuttelu on toistettava heti painomusteen kuivuttua edellisestä vakuuttelusta. Ei siihen näytä luottavan kansakaan, kun Niinistö päihittää myös gallupeissa Kataisen kertaluokkaa suuremmalla suosiolla. Edes puolueen sisällä Katainen ei yllä Niinistön suosioon.

Ehkä oireellista, että takavuosien "kykypuolue" -termiä ei ole enää juurikaan pidetty esillä.
Ainakin kyvyt näyttävät olevan puolueelta hukassa. Itälän - Kataisen kausi on ollut kovin pitkä ja konkreettinen esimerkki johtajavajeesta.
Viimeisen Helsingin Sanomien teettämän gallupin mukaan puolueella ei kuitenkaan näyttäisi olevan "turvallisuusvajetta" vaalien suhteen - puolueen ennätyssuosio yltää lähes samoihin lukemiin SDP:n ja Keskustan kanssa.
Kataisen henkilökohtaisen "suosion" - tai sen puutteen - perusteella "pääministerivaalit" ei ehkä kuitenkaan olisi onnistunut valinta.