Euroopan parlamentin puhemies, espanjalainen sosialisti Joseph Borrell esitti torstaina uutta historiantulkintaa väittäessään, etteivät pohjoismaat ole kokeneet sotaa.
Euroopan parlamentin kuukausittaista rulettia Brysselin ja Strassbourgin välillä puolustanut Borrell peruutti sekä talvi- että jatkosodan; ne ovat vain (pahaa) unta. Yli 420.000 karjalaista evakkoakin - 12% Suomen silloisesta väestöstä - muuttui Borrellin paljastuksella legendaksi.
Eräät tahot ovat suositelleet historiankirjan lahjoittamista Borrellille.

Borrell antoi lausuntonsa ruotsalaisen MEP:n Cecilia Malmströmin käynnistämän EU-aloitteen johdosta. Vaaditun yli miljoonan EU-kansalaisen netissä allekirjoittamalla aloitteella vaaditaan Strassbourgin täysistuntojen lopettamista ja kokousten pitämistä vain Brysselissä.
Aloitetta "en ota sitä vakavasti" - luonnehtineen Borrellin viesti tuli selväksi. Pohjoismaalaisten ehdotuksista ei tarvitse välittää, ne kun eivät sotaa kokemattomina ymmärrä Euroopan historiallisia realiteetteja, käytännössä "ranskalainen Eurooppa" -periaatetta.
"Rauhan Euroopassa" seisotaan näköjään edelleen juoksuhaudoissa.

Borrellin "ei sotaa" -lausunnosta seuraa välittömästi, ettei siis myöskään voi olla rauhansopimusta.
Mutta tuohan tarkoittaa, ettei Moskovan ja Pariisin rauhansopimuksia ole ainakaan Suomen osalta, ja syyskuussa 1944 tehdyn nk. välirauhankin status muuttuu ratkaisevasti.
Palataan siis vuoden 1918 rajoihin! EU-parlamentti hoitanee puheenjohtajansa johdolla järjestelyt Venäjän kanssa.