Pieni uutinen Keskisuomalaisessa 9.9.: "Mies yllytti varkaat puolisonsa mökille".
Voihan sitä noinkin perheen sisäistä varallisuutta jakaa. Tuo ei kuitenkaan ollut se jutun varsinainen kummajainen, vaan nyanssi syyllisille jaettujen tuomioiden perusteluissa:
"Neljännen miehen tuomiota kohtuullistettiin entisten tuomioiden perusteella."
Voi hyvät hyssälät! Joko uusintarikollisille on ryhdytty myöntämään paljousalennuksia?!

Paljousalennusten lisäksi tuomioistuimet ovat ryhtyneet käyttämään ainakin osarangaistuksina laissa mainitsematonta ja tuomioistuinten ulkopuolisten tahojen määräämää "kielteistä julkisuutta".
Sitä käytettiin tuomiota mitattaessa lieventävänä seikkana jo Kauko Juhantalon koplaus-jutussa valtakunnanoikeudessa. Samoin Porvoon tuomiokirkon tuhopoltosta myötävaikuttajina syytettyjen rankaisematta jättämisessä.

Olemme ilmeisesti kulkemassa kohti japanilaista moraalikäsitystä: julkinen häpeä on pahinta, mitä kansalaiselle voi tapahtua. Se on melkoinen harppaus aikaisemmasta suomalaisesta käytännöstä, että kunnian meni, mutta maine kasvoi. Tuon periaatteen nojallahan Juhantalokin äänestettiin takaisin eduskuntaan ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajaksi. Tuomioistuimen lieventäväksi arvioima julkisuus tosiasiallisesti kääntyikin Juhantalolle hyödyksi. Koplailusta koitunut julkisuus näyttää siis hyödyttäneen Juhantaloa kahta kautta.

Käsitys julkisesta arvostelusta osa- tai peräti kokorangaistuksena on paljon vanhempi. Suomen johtavaksi perustuslakiasiantuntijaksi itsensä kohottanut Antero Jyränki visioi kirjassaan "Valta ja vastuu", kuinka julkinen arvostelu riittäisi sanktioksi perustuslain noudattamatta jättämisestä.
Julkisen vallankäytön legitimoiva perustuslaki on tyypillisesti normisto, jota voivat vain julkisen vallan käyttäjät rikkoa. Rahvaan rikokset on sanktioitu sitä alemman tasoisessa lainsäädännössä. Ei siis ole syytä ihmetellä, miksi julkista valtaa käyttävien mielestä heidän rikostensa sanktioksi riittää "julkinen arvostelu" kun rahvaan rikoksista puolestaan pitää seurata putkaa-linnaa-vankeutta.
Sakkokaan julkisrikosten sanktiona ei liene käytettävissä kohtuuttomuutensa vuoksi; sattuisihan se siihen kaikista kipeimpään paikkaan - lompakon kohdalle.