Runsas vuosi sitten hallitus oli tuomassa eduskuntaan esitystä kihlakuntien lakkauttamisesta ja siirtymisestä suurkihlakuntiin. Tuolla "uudistuksella" kihlakuntien palvelut pääkaupunkiseudun ulkopuolella olisivat siirtyneet jopa yli 100 km päähän kansalaisista.
Maakuntien pienten kaupunkien johtajien lähetystö pysäytti "uudistuksen" etenemisen ja hanke kokonaisuudistuksesta siirrettiin hallitusselonteossa annetulla ilmoituksella vuoteen 2008.
Joku virkamiehistä on ilmeisesti lukenut vuosiluvun virheellisesti, kun tuohon liittyvä "osauudistus" kihlakunnansyyttäjistä ja yleisistä syyttäjistä tuotiin nyt, vuonna 2006, eduskuntaan. Sillä syyttäjälaitos muutetaan suurkihlakuntamallin mukaisiin yhteistoiminta-alueisiin.
Toinen samanlainen askel ollaan ottamassa ulosottokaaren uudistamisella. Siinä toteutetaan suurkihlakuntamallia ulosottotoimen osalta.
Joko hallitus on perunut hiljaisesti eduskunnalle antamansa ilmoituksen, tai virkamiehet vievät hallitusta kuin pärekoria kannokossa.

Ne korulauseet, joilla noita "uudistuksia" laveasti selvitetään, tuovat minulle väkisin mieleen erään kymenlaaksolaisen puunjalostuslaitoksen jätevesihakemuksen. Tuossa laveassa selvityksessä yhdellä sivulla ilmoitettiin sivulauseessa, että päästöt ovat happamia. Toisella sivulla niin ikään ohimennen mainittiin päästöjen sisältävän klorideja.
Tarkkaan ottaen yritys ei valehdellut, ei oikeastaan harhauttanutkaan. Sen tarkoituksen oli laskea mereen raakaa suolahappoa. Se on tunnetusti hapanta ja sisältää klorideja.

Nykyinen hektinen elämäntapa on johtanut siihen, että kiireiset päättäjät ehtivät/jaksavat lukea enintään 1/2 sivua. Siitä he ymmärtävät enintään puolet, ja lopustakin sisäistävät, ymmärtävät myös merkityksen, enintään puolesta. Asiasta oleellisen informaation pitäisi siis mahtua n. kymmenelle riville.
Tuota pidempiin selityksiin pitää suhtautua erittäin suurella varauksella. Ainakin selvityksestä on poimittava ne oleelliset enintään 10 riville mahtuvat keskeiset seikat.
Pääsääntöisesti asian kyseenalaisuus korreloi suoraan selvityksen laajuuden kanssa. Mitä kyseenalaisempi asia, sen laveammat ja ylevämmin sanakääntein muotoillut selitykset.
Tämänkin blogimerkinnän pituus lähestyy uhkaavasti tuota 1/2 sivun rajaa.