Hallitus julkisti torstaina budjettiesityksensä. Sopuisaksi kuvatusta budjettiriihestä nousi kuitenkin melkoinen kalabaliikki, kun opiskelijat pettänyt kulttuuriministeri Tanja Saarela ryhtyi hakemaan syntipukkia muista ministereistä, lähinnä valtiovarainministeri Eero Heinäluomasta. Heinäluoma ei huolinut tarjottua kunniaa ja pääministeri Matti Vanhanen pääsi toppuuttelemaan ministereitään julkisesta nokkapokasta.
Vanhanen puolestaan sysäsi vastuun eduskunnalle: sehän voi vielä muuttaa määrärahoja. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat Timo Kalli ja Jouni Backman ottivat tarjouksen vastaan ilmoittamalla, ettei hallituksen esitys kelpaa; ryhmät olivat kuulemma päässeet sopuun opiskelijoiden ateriatuen lisäämisestä. Antoivatko SDP:n ja keskustan eduskuntaryhmät SDP:n ja keskustan ministereille epäluottamuslauseen?

Todennäköisemmin kuitenkin kyse on harkitusta taktikoinnista. Tuolla "armollisella myönnytyksellä" opiskelijat uskovat mielenosoituksensa tehonneen. Kosmeettisen "voiton" varjoon jäänee, että opiskelijoiden vuoden 1994 tasolle jääneitä tulorajoja ei tarkisteta, ei myöskään opintotuen määrää. Sen määrärahat kylläkin putoavat n. 8 miljoonaa euroa. Joko tuen saajien lukumäärän tai tuen keston pitää alentua, jotta yhtälö toteutuisi. Niin ikään putoaa Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiölle maksetut tuet. Vajaus korvataan korottamalla opiskelijoiden maksuosuutta. Ateriatuki huomioitunakin Heinäluoman "piirut" ovat ainakin opiskelijoille miinusmerkkisiä.

Osa eläkeläisistä saa asuntotukeensa korotuksen. Heistä useimmilta se otetaan pois toimeentulotuen vähennyksellä.
Liisa Hyssälän lupaama 300 euron korotus eläkkeisiin jää siis koko vaalikaudelta 12 euroon. Lupauksiaan selitellyt Hyssälä kertoo tarkoittaneensa pitkän aikavälin tavoitetta. Tuolla vauhdilla siihen kuluu 100 vuotta. Sinä aikana moni eläkeläinen ehtii jo kuolla.
Tuo 12 euroakin on jo käytetty pelkästään sähkön hinnankorotuksiin. Mutta onhan niillä sentään saatu Fortumin johtajille muhkeat optiot ja valtiollekin 500 miljoonan osinkotulot.

Lapsiperheillekin ollaan antamassa muutama euro elatus- ja kodinhoitotukeen. Pienituloisimmilta nekin peritään takaisin alentamalla toimeentulotukea. Kuntien köyhyyspakettiin saataneen lisäystä alentamalla lastenhoidon kuntalisää vastaavalla summalla. Kovin kalliiksi köyhyyspaketti tulee lapsiperheillekin.

Heinäluoman ylistävin korulausein kuvailema köyhyyspaketti hävisi kuin piiru Saharaan. Kovin kaukaa ei ole haettu olettaa, että noissa "parissa piirussa" täytyy olla painovirhe. Oli miten oli, pyllistys oli kuitenkin komea. Hallituksen budjettiesityksen kanssa samaan aikaan julkaistu KELA:n tutkijoiden arvio "Suomesta on tullut aiempaa rikkaampi ja julmempi maa" sai todella havainnollisen esimerkin aiheellisuudestaan.

Heinäluomalla - ja monella muullakin - on vielä paljon opittavaa naispuolisen kollegansa mediapelin taidoista. Yleisö muistaa saapumisen puolueen kokoukseen "nuorekkaasti" Harrikan selässä, kun Saarela muisti kertoa siitä etukäteen lehdistölle. Unohduksiin on jäänyt, kuinka Saarela (ent. Karpela) myönsi Saarelalle (nyk. Olli) ruhtinaallisen 660.000 euron (4 miljoonaa mummonmarkkaa) tuotantotuen "Suden vuosi" -elokuvaan. Pian sen jälkeen Saarela (nyk. Olli) talutti Saarelan (ent. Karpela) vihille.
Toisin kävi omalle golfkerholleen miljoonatuen antaneelle Suvi Lindénille. Kulttuuriministeristä tuli entinen kulttuuriministeri. Ehkä ratkaiseva ero on siinä, hyrrääkö haarojen välissä Harrikka vai golfkärry.