Göteborgista on löydetty pari kassillista dopingvälineitä EM-urheilijoiden käyttämän hotellin läheltä roskalaatikkoon heitettynä. Pussien venäjänkielinen teksti antaa viitteitä aineitten alkuperästä vaan ei käyttäjästä. Samoissa kisoissa huumeiden käytöstä kärähtäneet entiset ruotsalaisurheilijat kiistävät syyllisyytensä - EX-korkeushyppääjä Patrik Sjöbergiä lukuun ottamatta. Heillä ei liene mitään tekemistä löydettyjen kemiallisessa valmentautumisessa käytettyjen välineitten kanssa.

Urheilupiireissä kerrotaan itse Vladimir Putinin määränneen Venäjän palautettavaksi urheilun huippuvaltioiden joukkoon. Venäläisten naisten osalta mitalitilastojen lihominen on ollut hämmästyttävän nopeaa, mutta miesten saldosta ei voi sanoa samaa. Silmiin - ja nimenomaan silmiin - pistävää on ollut myös venäläisten naisurheilijoiden habituksen muutos. Joukkoon ei nykyisellään kuulu "maatushkoja", joiden matkavarustuksiin mitä ilmeisimmin kuului myös parranajokone.
Vastaavan huikean nousun urheilun valtamaaksi koki myös Kiina perittyään muurien murtuessa EX-Itä-Saksan nk. kemiallisesta valmennuksesta vastanneet henkilöt neuvonantajikseen. Australian olympialaisten käryjen jälkeen kiinalaismenestys on ollutkin jo vaatimattomampaa.
Myös USA:n huippu-urheilu elää taantumavaihetta. Sen alku ajoittuu erilaisten piristeiden testausmenetelmien kehittymisen, opittiin erottamaan synteettiset hormoonit elimistön omista tuotoksista.

Alkaa olla suunnattomia vaikeuksia löytää lajia, jossa maailman huipulle kiivenneet ja ennätyksiin yltäneet eivät olisi edesauttaneet suoritustaan lääketieteen kehittämillä aineilla. Kuka enemmän, kuka vähemmän. Norjan hiihtomaajoukkue, jossa kaikki edustajat olivat astmaatikkoja - ainakin lääkärin diagnoosin ja lääkityksen mukaan - lienee niitä lievimpiä.
Pisimmälle kemiallisessa valmentautumisessa on ilmeisesti päästy pyöräilyssä. Voimaa ja kestävyyttä vaativassa lajissa sillä saatu "pieni lisä" kohti huippupalkattua tallipaikkaa houkuttelee. Riski kiinnijäämisestäkin on ollut minimaalinen, koska lajiliitto on pyrkinyt kitkemisen sijasta lähinnä pitämään asiaa veran alla.

Kilpajuoksu dopingin käyttäjien ja testaajien välillä on jo lähtökohtaisesti käyttäjien hallinnassa. Aineitten testausmenetelmät voidaan kehittää vasta sen jälkeen, kun aineet on kehitetty ja niiden patologiset vaikutukset tunnettu. Kilpajuoksu on päättymätön ja käy aina vain kalliimmaksi.
Eräänä ratkaisuna kierteen päättämiseen saattaisi olla urheilun jakaminen kahteen sarjaan, hormooni-heikit ja harrastelijat. Ensiksi mainittu eläisi ja kehittyisi yksinomaan sponsorirahoilla - nehän tuota myllyä tälläkin hetkellä pyörittävät. Yhteiskunnan määrärahat suunnattaisiin yksinomaan tuohon harrastelijasarjaan. Harrastesarjassa sponsorointi ja rahapalkinnot olisivat kiellettyjä, vain mahdolliset matkakulut ja päivärahat sallittuja. Siirtyminen hormoonisarjaan tapahtuisi joko vapaaehtoisesti tai pakollisena ensimmäisestä kärystä kiellettyjen menetelmien käyttämisestä. Toiseen suuntaa siirtyminen olisi mahdotonta.
Ehdotukseni on vapaasti käytettävissä/sovellettavissa; en vaadi sen osittaisestakaan hyödyntämisestä tekijänpalkkiota tai vastaavaa korvausta.