SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma julmistelee Israelille vaatien perusteellista selvitystä YK:n valvonta-aseman pommituksesta; tuossa offensiivissa kuoli mm. yksi suomalainen rauhanturvaaja.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja on ollut tuntuvasti Heinäluomaa pidättyväisempi lausunnoissaan. Ulkoministeriö ilmoittaa kuukausi sitten annetussa tiedotteessa Tuomiojan ja presidentti Tarja Halosen "odottavan Israelilta täyttä selvitystä YK:n tukikohtaan tiistai-iltana kohdistuneesta ilmaiskusta Etelä-Libanonissa." Paljoa diplomaattisemmin asiaa tuskin olisi voinut muotoillakaan.

Tuomiojan kannat ovat olleet muissakin kriiseissä EU-puheenjohtajamaan ulkoministeriksi yllättävän vaisuja. Runsas 2 viikkoa sitten hän näki "valoa Kongon demokraattisesta tasavallasta", olihan siellä pidetty ensimmäiset vaalit yli 45 vuoteen. Nyt, kun vaalin ensimmäisen kierroksen tulosten tarkistuslaskentaa tehdään aseiden avulla ja kuljetellaan ristituleen jääneistä ulkomaisia lähettiläitä turvaan, ei hänellä ole enää ollutkaan kommentoitavaa.
Jo nyt voidaan kuitenkin huokaista helpotuksesta, etteivät suomalaiset nopean toiminnan joukot ehtineet noille kekkereille. Liisa Jaakonsaari saa minun puolestani olla eri mieltä.

Heinäluoman ja Tuomiojan menettelytapojen ero saattaa johtua Heinäluoman poliittisesta kokemattomuudesta. Ehkä hän ei ole vielä onnistunut sisäistämään politiikan ensimmäistä sääntöä: jos aikoo panna arvovaltansa peliin, on varmistuttava, että on arvovaltaa. Kansainvälisen politiikan areenoilla pienen Suomen ministereillä sitä ei useinkaan ole. Ei ainakaan riittävästi. Arvovaltatappio yleensä vie siitä loputkin.
Jos EU ja erityisesti sen puheenjohtajamaan ulkoministeri ja presidentti eivät ole kuukaudessa saaneet kunnollista lupaustakaan selvityksen antamisesta, on suuri vaara, että Heinäluoman julmistelulle vain hymähdetään. Ilmoittaako hän siinä tapauksessa Nasse-sedän tavoin olevansa "hyvin vihainen", vain onko hänellä jotain muitakin keinoja viestinsä pontimeksi?
Toivottavasti hän ei kuitenkaan uhkaa Israelia sotilaallisella interventiolla.