YLE esitti eilen 40 vuoden takaisen Reino Paasilinnan dokumentin vakuutusyhtiöitten käytänteistä. Ohjelma sai aikoinaan ansaittua huomiota - ja jyrkän vastalauseen vakuutusyhtiöiltä.
Mikään ei ole kuitenkaan muuttunut 40 vuodessa; vakuutusyhtiöitten mielivaltainen korvauskäytäntö on valtakunnan vakaimpana pysyvä ilmiö. Vakuutusyhtiöt näyttävät yhä ymmärtävän tärkeimmäksi tehtäväkseen kerätä asiakkailtaan rahat - ja pitää ne.
Ohjelmassa esitetty sketsi jalka-amputoidun vakuutuskorvausten epäämisestä sillä perusteella, että vakuutettu olisikin itse hävittänyt jalkansa, on ilmeisestikin fiktiivinen ja kärjistävä. Kovin kaukana se ei kuitenkaan ole vallitsevasta korvauskäytännöstä. Esimerkkinä vaikkapa diagnosoitu kaularankavamma, joka muuttui vakuutuslääkärin päätöksellä 20 vuotta aikaisemmin podetun sairauden yllättäen uudelleen alkaneeksi oirehtimiseksi.

Eräässä toisessa yhteydessä esitin kysymyksen, että millä nimellä kutsutaan järjestelmää, jossa huppupäiset tuomarit antavat tuomioita, joiden perustelut pidetään asianosaisiltakin salassa.
Oikeaa vastausta ei tarvitse hakea keskiaikaisesta inkvisitiolaitoksesta saakka. Se on suomalainen vakuutusoikeus.
Suomalaisessa vakuutusoikeudessa vakuutusyhtiöitten palkkalistoilla olevat vakuutuslääkärit ensiksi antavat asianosaiselta salassapidettävän lausunnon vahingon korvaamista, ja sitten vakuutusoikeuden jäsenenä antavat tuon lausuntonsa perusteella vahingonkorvauksen epäävän tuomion. Noita vakuutuslääkäreitä koulutetaan vain vakuutusyhtiöitten omilla kursseilla ja heidän nimiluettelonsa on sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä määrätty salaiseksi. Ammattinimikekin tunnetaan vain vakuutuslaeissa.
Muutosta tuohon järjestelmään ei ole lukuisista yrityksistä huolimatta saatu; kaikki lakialoitteet raukeavat vaalikauden päättyessä, koska asiasta vastaava sosiaali- ja terveysministeriö ei valmistele hallituksen esitystä asiasta.

Vakuutusyhtiöitten ja vakuutusoikeuden valvonnastakin vastaa sosiaali- ja terveysministeriö.
Samanaikaisesti ministeriöstä käy jatkuva virkamiesvirta vakuutusyhtiöihin. Muutama vuotta virkavastuista vakuutusyhtiöitten valvontaa pätevöittää ja oikeuttaa hyväpalkkaiseen eläkevirkaan valvottavassa yhtiössä. Siksi tuokin oikaisutie on blokattu. Kukapa virkamies ryhtyisi sahaamaan omaa tuottoisaa oksaansa vakuutusyhtiössä.
Tuota "virkatietähän" X-sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreenkin oli tarkoitus kulkea. Asiasta noussut voimakas kohu kuitenkin muutti tuossa tapauksessa häikäilemättömyyden häveliäisyydeksi, ja Ilmarisen toimitusjohtajuus vaihtui suojatyöpaikkaan RAY:ssä. Mönkäreen pätevöityminen rahan jakamiseen tapahtui Fortumin optio-ohjelmilla.