Ilmat viilenevät, mutta tunnelma kuumenee: MTV aloittaa klo 19:30 vaaliohjelmien sarjan tenttaamalla puoluejohtajia SuomiAreenassa.

Aineksista kiivaaseen vaalikampanjointiin on suorastaan runsauden pulaa. On kuntarakenteen muutosta ja sen siivittämää helsinkiläistä siirtomaapolitikointia Sipoon suunnalla. Kongo-joen leiripäivillekin lähetetään ensimmäiset EU-joukot ja uutta leirikohdetta tarjotaan Libanonista. Fortum-johtajatkin korkkasivat uudet optionsa, tj Mikael Lilius yksinään lähes 6 miljoonaa euroa. Polttoaineitten hinta ylitti yleisesti kipurajana pidetyn 1,40, Pohjois-Suomessa jopa haamurajan 1,50. Eikä huippu ole vieläkään käsillä. Jokin on muuttunut siitä, kun oppositiopoliitikko Mauri Pekkarinen piti 1,20 hintatasoa koko kansantalouttakin uhkaavana. Ainakin oppositiopoliitikko Mauri Pekkarinen on nykyisin ministeri, joten hän tuskin uudistaa vuoden 2003 välikysymystä hintojen alentamisesta.
Niin ikään eläkeläisille 300 euron korotuksia luvannut Liisa Hyssälä on nykyisin ministeri. Asiasta vastaavana hän esitti 5 euroa. Kuoppakotuksen 2-vaihekin astuu muutaman kuukauden kuluttua voimaan, se antaa 7 euron lisäkorotuksen. Taitetut indeksit ja pohjaosan kaksinkertaiset leikkaukset sen sijaan ovat jääneet niistä edellisten vaalien alla kiivailleilta hallituspuolueita "aika hoitaa" -mappiin.
Varallisuusveron rinnalle on nousemassa perintöveron poistaminen. Ei voida pitää kohtuullisena, että perilliset joutuvat myymään omassa käytössään olleen asunnon sen verosta selvitäkseen. Myös varallisuusveron vaihtoehdoksi tarjottu ruuan ALV:n alentaminen noussee seuraavan vaalikauden asiaksi. Mahdollisesti globalisaatiosta myötätuulta saaneet liberalistit ja suurituloiset jatkanevat tasaveromallin runnaamista.

Lähi-idän uusin kriisi on pistämässä Suomen puheenjohtajakauden agendaakin uusiksi. Hallituksen mielestä eduskunnan tärkeimpänä tehtävänä on kuitenkin edelleen ratifioida EU-perustuslaki, joka ei voi tulla voimaan. EU:n rahoitushan tuli jo turvatuksi; hallituksen "torjuntavoitolla" Suomen maksuosuus ei enää kasvanut siitä, mitä Suomelle esitettiin. Korotus jäi vain n. 200%:iin. Tosin lopullinen kerroin laskenee tuosta, koska Suomen maksuosuus nousi jo viime vuonna runsaaseen 500 miljoonaan euroon; budjetoituja tukia ei sitten saatukaan. Osa tuista on tänäkin vuonna jäädytetty valvontaa koskevien epäselvyyksien vuoksi.

Alkava kampanja poikkeaa edellisestä oleellisesti siinä, että nettiyhteydet ovat yleistyneet lähes jokaisen kansalaisen saataville; jo yli puolella talouksista on laajakaistayhteys. Nettiä myös hyödynnetään tiedonhaussa. Kansalaiset eivät ole enää valtalehtien poliittisesti suodattuneen tiedonvälityksen varassa, ja se toivoakseni tuo ennen kokematonta uutta säpinää vaalikamppailuun.